i bez dlake na jeziku / Bećari o seksističkim stihovima: 'Kad dođe do natjepavanja skupina, moguće su i grublje riječi'

Iz KUD-a kažu da stihovi najčešće govore o svom selu, opisuju djevojke, snaše, bećare, momkovanje: 'Zašto se baš uvijek uhvate tog žanra koji itekako postoji?'

14.7.2022.
23:19
VOYO logo

"Alaj volim kad se neko jedi, alaj volim kad se neko jedi, pa od jedi ne može da gledi".

Da, ovo je poruka koju ljubitelji bećaraca upućuju zagrebačkoj umjetnici. Za one koje nisu sigurni, evo pojednostavljenog prijevoda - neka pati koga smeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VEČERA ZA 5 NA SELU /

Tajana zna jedan prosti bećarac: 'To me baka naučila kad sam imala 4 godine'

Image
VEČERA ZA 5 NA SELU /

Tajana zna jedan prosti bećarac: 'To me baka naučila kad sam imala 4 godine'

"Ne znam što je ta gospođa s time htjela postići. To je izvučeno iz nekog konteksta ili je možda to pročitala di je netko to napisao ili je čula to negdje pa se uvrijedila. Ne znam zašto. To su podrugljivi, masni i prosti bećarci. To je baš vulgarno uspoređivati žensko sa životinjom. Mislim, nema smisla, stvarno nema", kaže Tomislav Bošnjaković, iz KUD-a Tena Đakovo.

Objašnjavaju nam - postoje bećarci za razne prilike, a ako dođe do natpjevavanja između dviju skupina, moguće je da će se koristiti i grublje riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Turam, guram, al neće da uđe. Turam, guram, al neće da uđe, moja noga u cipele tuđe, moja noga u cipele tuđe."

Bošnjaković nastavlja: "Sve zavisi s kim se natpjevava i kakva je prigoda. Jasno da nije isto natpjevavati se s kuharicama u svatovima. Stvarno nije isto. Kuharice nemaju dlake na jeziku, e kad nemaju kuharice dlake na jeziku, onda nemamo ni mi dlake na jeziku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podero sam opanak na peti, pa mi rupa stalno na pameti, pa mi rupa stalno na pameti."

Jedna od naših snaša radila je i znanstveni rad na temu bećarca. Istraživala je sve koji su se pjevali od 2012. do 2019. godine na Đakovačkim vezovima. Kaže - u većina nema mržnje prema ženama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natalija Bošnjaković, iz KUD Tena Đakovo, kaže: "Dotična umjetnica mogla je poslušati 395 lijepih, prekrasnih bećaraca koji najčešće govore o svom podrijetlu, selu iz kojeg dolaze, opisuju djevojke, snaše, bećare, momkovanje. Razno razne druge tematike. Zašto se baš uvijek uhvate tog žanra koji itekako postoji. On je zapisan, ali mislim da nije relevantan i nije najbitniji za kontekst bećarca."

"Moja mama mome dadi dala, moja mama mome dadi dala, da ni dala, ne bi me imala. Da ni dala ne bi me imala."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj bećarac nije uvrijedio ni jednu damu. Istina, bećarci su često posvećeni ženama, ali to nije uvijek slučaj. I mi smo naučili jedan bećarac i to na račun muškaraca: "Imam dragog kojem se ne diže,imam dragog kojem se ne diže, sa stolice kad punica stiže. Sa stolice kad punica stiže."

Folkloraši i tamburaši kažu - sve što je u bećarcu, ostaje u bećarcu i ne uzima se k srcu. Jer, uvredljivo ponekad i treba biti. Za njih tu nema seksizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šokadijo dok ti ime traje, Šokadijo, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje, čuvat ćemo tvoje običaje."

Bošnjaković nastavlja: "Zašto praviti dramu oko nečega, ako drama nije tolika? Vratit ću se i na onog dečka koji je prije nekoliko godina 2005. otpjevao 'oj curice ti u plavoj bluzi, ako smiješ, aj mi se naguzi'. To je mogao otpjevati bilo kojoj. Ja sam, evo, sad nedavno pjevao jednoj policajki, pa se samo slatko nasmijala.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekima nije smiješno - bećarac koji je tako pjevao policajki, morao je platiti kaznu 2000 kuna. Ali bećari tvrde - cilj je šarmirati žene, a ne ih uvrijediti.

Alaj volim kad se neko jedi, alaj volim kad se neko jedi, pa od jedi ne može da gledi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo