SARKASTIČNI ESDEPEOVAC / Arsen Bauk o ulasku u Schengen: 'Nadam se da zbog toga nećemo morati prodati riječku rafineriju'

Image
Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

'Što se tiče poruka austrijskih dužnosnika, nisam siguran da su za unutarnje potrebe, jer bi ulazak u Schengen i njihovim stanovnicima olakšao dolazak u Hrvatsku', kaže Arsen Bauk

22.11.2022.
13:49
Sanjin Strukić / PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk govorio je na televiziji N1 o novim zaprekama oko ulaska Hrvatske u režim Schengena, koji najavljuje Austrija.

“Hrvatska je bila spremna tehnički ući u Schengen još 2015. ili 2016. godine, sve ostalo je pitanje političke odluke država. Što se tiče poruka austrijskih dužnosnika, nisam siguran da se radi o poruci za unutarnje potrebe, jer je preko milijun građana Austrije bilo u Hrvatskoj prošle godine. Ulazak u Schengen bi i njihovim stanovnicima olakšao dolazak u Hrvatsku”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PORUKA IZ BEČA ŠOKIRALA PLENKOVIĆA /

Austrijanci zadali novi udarac hrvatskom ulasku u Schengen: 'Povećanje pokvarenog sustava neće ga učiniti boljim...'

Image
PORUKA IZ BEČA ŠOKIRALA PLENKOVIĆA /

Austrijanci zadali novi udarac hrvatskom ulasku u Schengen: 'Povećanje pokvarenog sustava neće ga učiniti boljim...'

Hrvatska iskorištena kao objekt?

Kaže kako se nagađa da su posrijedi odnosi unutar EU-a u kojima je Hrvatska iskorištena kao objekt, a kako bi Austrija digla glas protiv nekih drugih država kroz koje prolaze migranti.

“Sutra dolazi austrijski kancelar u Hrvatsku pa se nadam da ćemo dobiti neke odgovore. Nadam se da nećemo sad morati prodati rafineriju u Rijeci Austriji zbog Schengena kako smo morali prodati sisačku Mađarima zbog OECD-a”, sarkastično je dometnuo Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da mu nije jasna migrantska politika Europske unije jer s jedne strane države se bune zbog velikog priljeva migranata, a s druge se bune zbog agresije hrvatske policije na granici.

“Ne znam kako bi spriječili nekoga da prijeđe granicu tko ju želi prijeći, osim fizički. Prelazak granice bez dokumenata ne spada mi pod pitanje ljudskih prava”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vladajući vole pokazati da su ugroženi'

Što se tiče navodnih terorističkih prijetni u Hrvatskoj, Bauk smatra da oni koji su na vlasti vole pokazivati da su ugroženi skrećući time pažnju s drugih stvari.

“Ako su policija i druga tijela progona, detektirali, locirali i podigli optužnicu protiv jednog muškarca, on će biti procesuiran prema dokazima koji budu tamo navedeni. Dosta toga se može vidjeti na društvenim mrežama bez neke velike detekcije ili istražnih postupaka i operacija. Vidjet ćemo koliko će još biti takvih optužnica za terorizam kako je premijer najavio. Kad sam ja bio ministar, dobio sam nekoliko poruka u inbox, najčešće vezano uz ćirilicu ili zakon o životnom partnerstvu, ali otvorenih prijetnji nije bilo”, rekao je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da se društvo nije radikaliziralo te da je slučaj plinskih boca na ulici bio dovoljno radikalan.

'Plenković i Milanović misle da su najbolji na svijetu'

Upitan je, naravno, i za vrući odnos predsjednika republike i ministra obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ministar Banožić se bez podrške premijera ne bi upuštao u takve akrobacije i odnose s predsjednikom, koji je ujedno i vrhovni zapovjednik. Bez intervencije predsjednika Vlade odnosi se neće normalizirati. Predsjednik države neprestano poziva da se to riješi, on nema drugih mogućnosti nego pozivati i čekati odziv s druge strane”, smatra Bauk.

To je, kaže, win-win situacija za Milanovića i Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Oni zapravo misle da su najbolji na svijetu. Ukoliko ne bude dogovora u Saboru, ukrajinski vojnici se neće obučavati. Dvotrećinska većina ne može odlučiti jer o tome odlučuju Vlada i predsjednik, nema Sabora u tom slučaju. Ovo bi bio državni udar da Vlada sruši vojsku, a ne obrnuto. Ako predsjednik ili Vlada nešto ne žele, to se neće dogoditi. Ako nema dogovora, nema aranžmana. Bez dogovora, nema obuke'', kazao je Bauk na N1.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo