Barišić po bivšem prijatelju drvljem i kamenjem

Bivši premijer Ivo Sanader i Mladen Barišić zajedno su provodili vrijeme trošeći novac po luksuznim restoranima i opremajući jahtu Malo vitra skupim viskijem i šampanjcem.

10.12.2010.
11:18
VOYO logo

Kroz pet godina poslovanja s Fimi-mediom, iz državnih tijela, javnih poduzeća i institucija izvučeno je više od 126 milijuna kuna, od čega je dobit grupe koju je organizirao Ivo Sanader iznosila 44 milijuna kuna. Mladen Barišić je od te dobiti dobio 32 milijuna, Sanaderu je predao 28 milijuna, a Fimi-media je zadržala više od 10 milijuna kuna.

Posebno je važno što je Sanadera USKOK okrivio da je počinio zloporabe položaja predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a. To su podaci iz istražnog naloga kojim se Sanadera tereti da je Barišića i Nevenku Jurak povezao u grupu čiji je cilj praktički bio pljačka države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivu Sanadera 'potopio' je njegov, sad je očito, bivši prijatelj i suradnik Mladen Barišić, piše Novi list.

''Moram vam reći da je čak i meni, a bio sam blizak s njim, bilo važno da ga ne razljutim, a onda možete misliti kako su se osjećali i ponašali ostali. Činjenica je da se Sanaderovi nalozi nisu preispitivali, da su se njegove želje i sugestije izvršavale'', kazao je Barišić istražiteljima USKOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neposluh Sanaderu u najbolju ruku izazvao bi, tvrdi sugovornik Novog lista, ranije blizak bivšem premijeru, ''ribanje'' na kojem je Sanader kroz provale bijesa znao grditi direktore i zbog zapošljavanja članova SDP-a.

Doznaje se i da Barišić u iskazu USKOK-u umanjuje svoju ulogu i značaj, pa među ostalim tvrdi da je neko vrijeme Sanaderu služio kao tajnica i dogovarao mu razne sastanke. Da je to bilo tako, onda teško da bi ga povrijedio kad je otišao s vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nakon što je dao ostavku, Ivo Sanader me više nije zvao, što me je povrijedilo i kao čovjeka. Nisam mu više bio važan i osjećao sam se prevareno'', rekao je Barišić istražiteljima USKOK-a.

Međutim, Barišićeve tvrdnje da su on i Sanader bili tek dobri poznanici demantiraju ljudi koji poznaju obojicu. Sanader i Barišić su putovali zajedno, navodno i službenim Vladinim zrakoplovom. U restoranu Baltazar obojica su često trošila silan novac, ne pitajući za cijene, a posebna Barišićeva zadaća navodno je bila da, prije ljetnog krstarenja, Sanaderu opskrbi jahtu gurmanskim namirnicama, pršutom, sirom, vinom, viskijem i šampanjcem. Radilo se o dvojici prijatelja koji su živjeli dobar život, a ne o strogom gazdi i potrčku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uostalom, odnos povjerenja Sanadera i Barišića bio je takav da je Barišić bez problema nosio novac Sanaderu u sjedište stranke i kući. Ukupno, smatra USKOK, u četiri i pol godine predao mu je 28 milijuna kuna. Najviše novca odnio mu je u travnju i svibnju 2009. godine, kad mu je u dva navrata u Kozarčevu ulicu nosio torbe s ukupno 300 tisuća eura i 13 milijuna kuna. Sanader je Barišiću to opravdao isplatama za lobiranje za ulazak Hrvatske u EU, piše Novi list.

cate-201011220231004

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201012100108006 arti-201012090900006 arti-201012100035006 arti-201012090618006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo