KORIDOR KOJI NE SPAJA? / Baranjci negoduju: 'Da bi došli do svojih njiva, moramo do granice s Mađarskom'

Poljoprivrednici kažu da su na problem upozoravali cijelo vrijeme i da ako on ne bude riješen do tehničkog pregleda ili puštanja ove ceste u promet, onda će i oni tim događanjima nazočiti, ali na svoj način

13.11.2022.
7:30
VOYO logo

Napravljen im je nadvožnjak kako bi prešli autocestu, no novi put poljoprivrednike iz Novog Čeminca u Baranji ne vodi do polja nego do kanala koji ne mogu prijeći. Moraju voziti uokolo više od 30 kilometara. Iz Hrvatskih autocesta koje su nadvožnjak gradile poručuju: Za problem ne znamo. Nakon naše priče teško da će to moći reći.

Dva traktora, tako blizu, a tako daleko jer ih dijeli kanal kojeg ne mogu prijeći. Iako je na koridoru 5C niz prijelaza, 10.000 hektara poljoprivrednih površina postalo je poljoprivrednicima jako teško dostupno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi moramo, da bi došli do svojih njiva, otići do granice s Mađarskom, 38 kilometara pravim da bi došao na ovu njivu svoju koja mi je zračne linije 4 kilometra", kazao je predsjednik Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore Petar Pranjić.

Image
distribucija plavog dizela /

I dalje traju problemi s plavim dizelom. Poljoprivrednici i ribari se žale na opskrbu

Image
distribucija plavog dizela /

I dalje traju problemi s plavim dizelom. Poljoprivrednici i ribari se žale na opskrbu

Do toga, smatraju, nije trebalo doći jer je izgrađen nadvožnjak kojim prelaze cestu, ali ne i kanal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već kad je napravljen taj nadvožnjak da se napravila i cesta da se može s ove strane prići i dobro", ističe poljoprivrednik iz Darde Mirko Ribarić.

"I da su preko ovog kanala napravili neki most, da možemo prijeći", govori poljoprivrednik iz Novog Čeminca Rajko Vidić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je investicija od nekih 300-400 tisuća kuna, koje ne želi nitko isfinancirati, ni Hrvatske ceste ni lokalna uprava ni Županijske ceste, oni taj kanal nemaju ucrtan u kartama", kazao nam je Pranjić.

No kanal je tu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj kanal postoji otkad sam ja još rođen tu, u Novom Čemincu, to je bilo davno", govori Ribarić.

"Tamo je prolaz za divljač ispod autoputa, znači oni imaju rješenja za sve. Oni imaju rješenja za divlju svinju, medvjeda, jelena, a za Petra i moje seljake nemaju", zaključuje Pranjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatskih autocesta poručuju da vode računa o lokalnoj zajednici. Kažu kako je na ovoj dionici autoceste izgrađeno 7 nadvožnjaka s paralelnim putevima još 2020. godine, no da o ovom slučaju nisu zaprimili nikakve primjedbe lokalnog stanovništva.

Poljoprivrednici kažu da su na ovaj problem upozoravali cijelo vrijeme i da ako on ne bude riješen do tehničkog pregleda ili puštanja ove ceste u promet, onda će i oni tim događanjima nazočiti, ali na svoj način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo