NIJE DUGO TREBALO /

Banožić uzvratio Milanoviću: 'Neka predsjednik skine oznake tajnosti s 25 zahtjeva za helikopterom'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

'Podsjećam na izjavu od 4. studenog 2021. godine, upravo na početku nadzora, kada je predsjednik Milanović izvršio grubi pritisak na glavnog inspektora obrane', naveo je Banožić

19.1.2022.
22:43
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Ministar obrane Hrvatske Mario Banožić reagirao je na pismo koje je predsjednik RH Zoran Milanović uputio premijeru Andreju Plenkoviću. Milanović u pismu premijeru Plenkoviću, podsjetimo, tvrdi da nalaz o izvanrednom inspekcijskom nadzoru nedvojbeno pokazuje da načelnik Glavnog stožera, Robert Hranj, nije prekršio zakon te da nije u mogućnosti surađivati s ministrom obrane.

"S obzirom na okolnosti u kojima je nadzor provođen, mogu reći da sam zadovoljan izvješćem Glavnog inspektora obrane general pukovnika Drage Matanovića. Podsjećam na izjavu od 4. studenog 2021. godine, upravo na početku nadzora, kada je predsjednik Milanović izvršio grubi pritisak na glavnog inspektora obrane kazavši kako 'U HEP-u kažu kako je supruga glavnog inspektora privremeno postavljena za direktoricu'. Time je pokazao što će Glavni inspektor i njegova obitelj prolaziti ukoliko nalaz bude nepovoljan za Milanovićeve interese", kazao je Banožić Jutarnjem listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JOŠ JEDNO U NIZU /

Procurilo pismo Zorana Milanovića Plenkoviću: 'Ne vidim nikakvu mogućnost suradnje s Banožićem'

Image
JOŠ JEDNO U NIZU /

Procurilo pismo Zorana Milanovića Plenkoviću: 'Ne vidim nikakvu mogućnost suradnje s Banožićem'

Milanović traži deklasifikaciju inspekcijskog nalaza

Milanović je u svom pismu pozvao premijera da deklasificira inspekcijski nalaz kojeg je ministar Banožić klasificirao oznakom "ograničeno", čime je uskraćena mogućnost da bude javno objavljen.

U Ministarstvu obrane naglašavaju da je dokument klasificiran tom oznakom u skladu sa Pravilnikom o tajnosti podataka obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stupnjem tajnosti "ograničeno", navodi se u Članku 9 Pravilnika, između ostalog klasificiraju se "zapisnici i dokumenti o inspekcijskim nadzorima Inspektorata obrane".

"Nalaz inspektorata je klasificiran dokument i kao takav ima određen stupanj tajnosti. Prema modelu reciprociteta neka predsjednik Republike skine oznake tajnosti s 25 zahtjeva za prevoženje helikopterom, 125 zahtjeva za različite protokolarne stvari, zahtjeva za korištenjem motorne jahte 'Učka', zahtjeva za korištenjem usluga manjih postrojbi, zahtjeva za korištenjem vozila i vozača Oružanih snaga te za ostale potpore na koje su stavljene oznake tajnosti kako bi javnost dobila uvid u cjelokupnu situaciju i prosudila", poručio je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo