'POSEBNO OPRAVDANI RAZLOZI' / Banožić produžio mandat Hranju: Oko njega je imao žestoka prepucavanja s Milanovićem

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ranije najava o mogućem umirovljenu načelnika Glavnog stožera, admirala Hranja izazvala je u srpnju prošle godine žestoku reakciju predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića

4.7.2023.
12:36
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar obrane Mario Banožić produžio je admiralu Robertu Hranju mandat na mjesto načelnika Glavnog stožera RH do 31. prosinca 2023. godine, zbog posebno opravdanih razloga i zbog potrebe službe, priopćilo je u utorak Ministarstvo obrane (MORH) Hini.

''Načelnik Glavnog stožera i i ja jako dobro surađujemo što je vidljivo i iz svih projekata modernizacije i opremanja Hrvatske vojske. Važno je da svi mi koji na bilo koji način možemo utjecati na procese unutar Hrvatske vojske, zadržimo fokus isključivo na interesu pripadnica i pripadnika HV-a, odnosno razvoju naših Oružanih snaga. Admiral Hranj i ja upravo u tom smjeru i surađujemo'', rekao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Admiral Hranj je na mjestu načelnika Glavnog stožera zamijenio generala zbora Mirka Šundova, nakon što mu je potkraj veljače 2020. istekao mandat. Prema važećem zakonu, ista osoba može biti izabrana na samo jedan mandat načelnika Glavnog stožera.

Image
'TO JE UCJENA!' /

Milanović: 'Ovo je ozbiljan pokušaj rasturanja ustavnih i zakonskih pravila! Kompromitirana je nacionalna sigurnost'

Image
'TO JE UCJENA!' /

Milanović: 'Ovo je ozbiljan pokušaj rasturanja ustavnih i zakonskih pravila! Kompromitirana je nacionalna sigurnost'

Žestoka prepucavanja oko mandata

Banožić je u prosincu 2022. potpisao ostanak u službi Hranju za šest mjeseci, nakon što je Hranj prošle godine navršio 60 godina te je s 1. siječnja 2023., po Zakonu o službi u Oružanim snagama, trebao ići u mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije najava o mogućem umirovljenu načelnika Glavnog stožera, admirala Hranja izazvala je u srpnju prošle godine žestoku reakciju predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića.

Vrhovni zapovjednik je u svojim izjavama naglašavao kako su iznad zakona dogovor njega i premijera Plenkovića, koji je sklopljen na početku Milanovićeva mandata da će imenovati Hranja na četiri godine te odluka koju je tada potpisao tadašnji ministar obrane Damir Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan u prosincu prošle godine o produljenju funkcije admirala Hranja i je li to popuštanje predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, odnosno najava mirnijeg odnosa njih dvojice, ministar Banožić je rekao kako nije riječ o produljenju mandata nego o zadržavanju u službi temeljem zakona kojim je moguće do dvije godine zadržati nekoga da ne ode u mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo