SVE GA ZANIMA / Banožić planira graditi obiteljsku kuću! Raspitivao se i oko natječaja APN-a. MORH: 'Ima dozvolu za gradnju'

Kada i ako dobije kredit, ima dvije godine da se riješi stana, a može ga primjerice prodati i roditeljima

17.2.2023.
22:17
VOYO logo

Ministar obrane Mario Banožić u Vinkovcima gradi kuću. U zemljišnim knjigama otkriveno je kako na toj čestici nema odobrenja za gradnju.

Trenutno je u lovu na kredit koji subvencionira država. Od Povjerenstva za sukob interesa tražio je mišljenje može li se kao fizička osoba prijaviti na natječaj APN-a. Ali, on u vlasništvu već ima stan kao i građevinsko zemljište na kojem planira graditi obiteljsku kuću, doznaje RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradnju bi financirao kreditom APN-a, javljaju iz MORH-a. Kada i ako dobije kredit, ima dvije godine da se riješi stana, a može ga primjerice prodati i roditeljima.

Image
POPULARNA MJERA /

Uskoro počinje novi krug stambenih subvencija, APN objavio sve detalje

Image
POPULARNA MJERA /

Uskoro počinje novi krug stambenih subvencija, APN objavio sve detalje

'Povjerenstvo je već ranije davalo mišljenje o korištenju APN-a'

"Ministar obrane Mario Banožić u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, zatražio je dva mišljenja Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Jedno mišljenje odnosilo se na sklapanje ugovora o građenju kuće na zemljištu u osobnom vlasništvu te navođenju istog u imovinskoj kartici, dok je drugim traženo postoji li zapreka da kao fizička osoba sudjeluje u programu subvencioniranja stambenih kredita, a u skladu sa Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pojedinim dužnosnicima već ranije davalo mišljenje o korištenju APN-a i pitanjima iz ove domene, isto je učinio i ministar Banožić.

'Banožić ispunjava sve kriterije za subvencioniranje kredita'

Na oba zahtjeva ministra Banožića Povjerenstvo se očitovalo i navelo da nisu u suprotnosti s odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Vezano za traženje mišljenja vezanog za sklapanje ugovora o građenju kuće, Povjerenstvo je u obrazloženju mišljenja navelo kako obveznik Mario Banožić može u napomeni imovinske kartice navesti podatak da je sklopio ugovor o građenju te relevantne podatke iz tog ugovora, što je ministar obrane i učinio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjemo kako ministar Banožić ispunjava sve kriterije za subvencioniranje kredita u svrhu rješavanja stambenog pitanja u skladu sa Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita, a što je u nadležnosti Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama koja provodi natječaj za subvencionirane stambene kredite.

'Postupio je u skladu sa zakonom'

U članku 7. spomenutog zakona navedeno je kako zahtjev mogu podnijeti građani s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji nisu stariji od 45 godina i koji između ostaloga imaju u vlasništvu samo jedan stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život, a koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istim Zakonom u članku 29. propisano je da korisnik kredita koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja je dužan dokaz o prodaji tog stana odnosno kuće dostaviti APN-u najkasnije u roku od dvije godine od dana sklapanja ugovora o subvencioniranom kreditu.

Zaključno, ministar Mario Banožić vezano za navedeno kao obveznik Zakona o sprječavanju sukoba interesa postupio je u skladu sa zakonom", kazali su iz MORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo