kolektivna tužba / Banke uložile reviziju presude o 'švicarcu', odvjetnici klijenata poručuju: 'Ništa nećemo prepustiti slučaju'

Osam banki uložilo je reviziju na presudu Visokog trgovačkog suda o ništetnosti za kredite u 'švicarcima'

12.9.2018.
18:52
VOYO logo

Banke uzvraćaju udarac. Njih 8 uložilo je reviziju na presudu Visokog trgovačkog suda o ništetnosti valutne klauzule za kredite u švicarskim francima. Hrvatska udruga banaka tvrdi kako ima čvrste argumente za ukidanje te presude.

Istovremeno, iz udruge Potrošač poručuju dužnicima kako mogu tužiti banke i tražiti povrat preplaćenog novca bez obzira na reviziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda o ništetnosti valutne klauzule za kredite u švicarskim francima, neki dužnici pripremaju tužbe i traže povrat novca. Dario je podigao kredit od 108 tisuća švicarskih franaka, a procjenjuje da ga je preplatio za 200 tisuća kuna.  

"Pravomoćne presude i odluke Visokog trgovačkog suda koja je bila idu nam u korist i s obzirom da je dugo vremena prošlo i da je sve na našoj strani, idemo tražiti svoje novce", poručio je Dario Brodarić, bivši dužnik u švicarskim francima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam banaka tuženih u kolektivnoj tužbi uložilo je reviziju Vrhovnom sudu.Denis Smajo jedan od aktivista u borbi s problemom švicarca priključio se udruzi Potrošač, zajedno s odvjetničkim timom planiraju pomoći dužnicima i kontrirati reviziji. Uz to, tužit će i banku privatnim putem i tražiti povrat novca.

"Ono što želim najaviti ovim putem jest da će odvjetnički ured Mladena Dragičevića odgovoriti na ove revizije banaka i da ćemo dati argumente i da ćemo kontrirati argumentima banaka. Dakle ne želimo ništa prepustiti slučaju", kazao je Denis Smajo, sudarnik udruge Potrosač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U udruzi poručuju da, unatoč reviziji, svaki dužnik odlučuje hoće li banke tužiti sada ili će pričekati završetak revizije.

"Po ovoj presudi koja je sada pravomoćna Visokog trgovačkog suda, ta kolektivna presuda, utvrđena je osnovanost. Dakle, s pravne strane ako je najviši sud potvrdio tu osnovanost nikakvih prepreka nema", kaže odvjetnik udruge Potrošač Mladen Dragićević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čak i kad bi bila nepovoljna odluka, u to naravno ne vjerujemo, nema zapreke da se tuži. Zato što vi u svakom zasebnom postupku imate pravo dokazivat da je pojedina odredba ugovora, odnosno valutna kaluzula ništetna", dodala je Ana-Marija Leško, odvjetnica udruge Potrošač.

Iz Hrvatske udruge banaka smatraju da imaju čvrste argumente za ukidanje presude Visokog trgovačkog suda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo