Gost RTL-a DANAS / Bandov o nasljedniku Therese May : 'Osjećaj je kao da se dijele karamele, postoji cijeli niz kandidata'

Velik je broj kandidata za premijersko mjesto, a kao glavni favorit zasad se spominje Boris Johnson

24.5.2019.
21:30
VOYO logo

Najavljenu ostavku britanske premijerke Therese May u RTL-u Danas komentirao je prodekan i profesor s Visoke škole za međunarodne odnose i diplomaciju Goran Bandov.

"Nalazimo se u potpuno nepoznatoj situaciji i ne znamo kamo će ona voditi. Navjerojatnije, 31. listopada datum je kada će Europska unija i Velika Britanija postići neki sporazum ili će Britanija izaći bez ikakva sporazuma", kazao je Bandov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako se može očekivati da će novi premijer od Europske unije tražiti još nekoliko mjeseci.

Postoji velika bojazan od izlaska Velike Britanije iz EU-a bez dogovora. Posljedice bi u tom slučaju mogle biti goleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su ponajprije ekonomski gubici, na obje strane. Najbolje bi bilo da ipak imamo neki dogovor. Evo jedan od primjera - u ovom trenutku britanska aviokompanija može Varšavu povezivati s Madridom. Ako bi se dogodio Brexit bez dogovora, onda to više ne mogu raditi. Onda će se sjedište iz Britanije prebaciti u neku drugu zemlju EU-a. I sredstva koja ste kroz poreze davali Velikoj Britaniji ostavit ćete nekoj drugoj državi. Tako će reagirati jedan znatan dio britanskog gospodarstva koji ovisi o europskim tržištima. Ali gubici će biti i u drugim državama", upozorava Bandov.

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik je broj kandidata za premijersko mjesto, a kao glavni favorit zasad se spominje Boris Johnson.

"Osjećaj je kao da se dijele karamele, a imamo situaciju s Brexitom koja je prilično neugodna. Za sada postoji cijeli niz kandidata. Spominje ih se desetak, vjerojatno će taj niz biti još veći. Izraziti kandidat je Johnson, on je također brend Brexita, sličan Farageu. On će ostati za tvrdi Brexit, i do sada je imao izjava u kojima je dao do znanja da tvrdi Brexit nije loš. Kada preuzme dužnost, vidjet ćemo hoće li imati istu retoriku. Puno jednostavnije je davati izjave iz oporbe, dok niste na poziciji. U momentu kada sami morate preuzeti odgovornost, postajete malo biti fleksibilniji", smatra Bandov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo