pobune diljem grada / Bandićevi projekti dižu prašinu: Romi u Petruševcu, neboderi na Hipodromu, pozornice koje kasne...

Pobuna protiv Manhattana na Hipodromu, selidba romskih obitelji, kašnjenje Ljeta na Savi

5.7.2019.
7:05
VOYO logo

U koloni i pratnji specijalaca i zaštitara Romi su krenuli put Petruševca. 

"Nitko neće pružati otpor, svi se žele maknuti odavde. Samo što se nitko ne želi maknuti s goreg na još gore" , kaže Ševko Šečić, bivši stanar Plinarskog naselja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plinarskog naselja u kojem je živjelo 20-ak romskih obitelji više nema, sravnjeno je sa zemljom, a nagađa se da će na ovom mjestu biti hotel pa su Romi iseljeni ekspresno. 

Na pitanje kako mu je u Petruševcu, Smajo Bajrić, bivši stanar Plinarskog naselja kaže: ''Za koga je dobro je. S time uopće nisam zadovoljan, zato što je ovo geto. Geto, ne Roma, nego geto cigana, što je napravio gospodin Bandić."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

I sami priznaju da su uvjeti bolji su nego u Plinarskom naselju. Imaju vodu, struju, nove kupaonice. Ali prvi dan nije prošao bez problema - u jednom je stanu danas pukla cijev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su prije tjedan dana prosvjedovali protiv njihova doseljenja, stanovnici Petruševca danas su mirno primili nove susjede.

"Mi nemamo ništa protiv Roma nego imamo protiv toga da se ova investicija otima poduzetnicima i pretvara u stambeni prostor", kaže Pero Bijankov, Mjesni odbor Petruševec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Milan Bandić obišao Zagreb na Savi: Dio programa počinje za vikend

Image

Milan Bandić obišao Zagreb na Savi: Dio programa počinje za vikend

Bune se protiv gradskih vlasti Petruševčani, ali i stanovnici Novog Zagreba jer njima u susjedstvo stiže Bandićev Manhattan. 

Hoće li na tom mjestu niknuti beskonačna petlja, vidikovac ili toranj još se ne zna. Ali zna se da je investitor tvrtka iz Dubaija, koja je gradila najviši neboder na svijetu Burj Khalifu i Beograd na vodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu vidimo puno propusta i ne znam zašto bismo mi kao građani pristali da nam se otima velika zelena površina, naš Veslesajam", kaže Iva Marčetić, Pravo na grad.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S 14.355 potpisa protiv tog projekta pozvali su zastupnike zagrebačke Gradske skupštine da se sljedeće srijede usprotive izmjenama Generalnog urbanističkog plana i gradnji zagrebačkog Manhattana. 

''Poštivat ćemo proceduru i zakon i bit će nešto najljepše u Europi. Ništa ja nisam u Zagrebu napravio da se nije prosvjedovalo ili da ja nisam dobio prekršajnu prijavu", kaže Milan Bandić (BM365), gradonačelnik Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No da bi se ostvarile želje gradonačelnika Bandića, prije s Hipodrama moraju iseliti konji i to je bilo izazvalo veliku pobunu.

"To naglo iseljenje je bilo jedan jako veliki sumrak u konjičkom sportu jer trenutno nigdje u okolici Zagreba nemamo lokaciju koja bi mogla prihvatiti konje i konjički sport", objašnjava Ivana Horvat, vlasnica konja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali gradonačelnik i vlasnici konja su se uspjeli dogovoriti.

"Postignut je dogovor s gradonačelnikom da u sljedećih godinu i pol do dvije ionako ne može doći do gradnje novog projekta i da ćemo u to vrijeme dogovoriti sve da se
na području grada Zagreba napravi novi hipodrom", kaže Mladen Brezić, predsjednik Zagrebačkog konjičkog saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hipodrom ostaje na čekanju, a čeka već godinu dana i dugonajavljivani projekt Ljeto na Savi. Otvorenje je trebalo biti 4. kolovoza, a onda je stigla obavijest o odgodi.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim pozornica predviđenih za održavanje koncerata i igrališta, Ljeto na Savi bi Zagrepčanima trebalo donijeti i kino na otvorenom, sunčalište, atletske staze i brojne ugostiteljske objekte.

Gradonačelnik Bandić je umjesto na pompozno otvoranje stigao u obilazak radova. Kaže da otvorenje možemo očekivati između 15. i 18. srpnja. Na pitanje zašto radovi kasne, odgovara: ''Ne kasni ništa, ljudi su tu. Otvorenje će biti kada se zakuhtaju aktivnosti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozornice uz Savu koje kasne, neboderi na Hipodromu ili Romi u Petruševcu - svi gradonačelnikovi projekti dižu prašinu. 

PROČITAJTE JOŠ

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo