BANDIĆ O POŽARU NA JAKUŠEVCU: / 'Ugroza građana nije u pitanju'; Stručnjaci tvrde: 'Lebdećih čestica ima nešto više'

Image
Foto: screenshot: N1

Govoreći o posljedicama jučerašnjeg požara na Jakuševcu, gradonačelnik Bandić među ostalim je kazao da 'ugroza građana nije upitna'.

25.7.2019.
13:54
screenshot: N1
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić novinarima je kazao da je jučerašnji požar u reciklažnom dvorištu na odlagalištu Jakuševac saniran te da nije bilo onečišćenja.

Image
JAK SMRAD ŠIRI SE NOVIM ZAGREBOM: /

Gori reciklažno dvorište na Jakuševcu, suklja gusti crni dim

Image
JAK SMRAD ŠIRI SE NOVIM ZAGREBOM: /

Gori reciklažno dvorište na Jakuševcu, suklja gusti crni dim

"Požar je zasad saniran. Preslaguje se otpad i tu i tamo se pojavi neki plamičak i bijeli dim koji se ugasi. Do konca dana će sve biti sanirano. Građani neka budu mirni, zrak je u redu. Nema onečišćenja i nema opasnog otpada", kazao je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako će o uzroku, povodu i posljedicama požara na odlagalištu otpada mediji biti pravovremeno izviješteni, javlja N1.

Bandiću se 'omaklo' da su građani ugroženi?

"Najvažnije je da se nikome ništa nije dogodilo. Ja se zahvaljujem svim komunalnim tvrtkama koje su zajedno s Javnom vatrogasnom postrojbom dežurale na požarištu. Najvažnije je da se ništa nije dogodilo i da ugroza građana nije u pitanju, sve ostalo ćemo riješiti", rekao je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije pojasnio niti su ga novinari pitali što je mislio rekavši da "ugroza građana nije upitna". Vjerojatno je htio reći da građani nisu ugroženi, ali mu se omaknuo lapsus.

O eventualnim posljedicama požara na zdravlje građana oglasio se i Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Andrija Štampar'. Tamo kažu da su 'nešto povećane' vrijednosti lebdećih čestica u zraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija je pod kontrolom, požar je ugašen. Ispitivanja su napravljena jučer navečer i danas oko 10 ujutro. I jedan i drugi put su ispitivanja pokazala da parametri CO, CO2, So2, NOX i formaldehida nisu prelazili dopuštene koncentracije", rekla je za N1 dr. Adela Krivohlavek iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Image
Image

25.07.2019., Zagreb - Pogled na Novi Zagreb u dimu jutro nakon velikog pozara na Jakusevcu. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Kad nestane dima, neće više biti ni čestica u zraku

"Naš nos je puno osjetljiviji nego analitički instrumenti. Razina čestica zabilježena na stanici za monitoring u Novom Zagrebu nešto je povećana. Ne može se zanemariti da je nastalo puno dima i čestica, nešto su povećane vrijednosti, ali one su uobičajene u zimskim mjesecima kada se koriste kruta goriva. Vrijednosti PM10 čestica mogu biti povišene do 35 puta godišnje, dakle ako je jedan dan povišena vrijednost neće biti ništa. Preporučujemo građanima da se ne zadržavaju u blizini požara i da ne obavljaju fizičke aktivnosti tamo, kako ne bi nepotrebno udisali čestice", pojasnila je dr. Krivohlavek dodavši da bi razina PM10 čestica trebala tijekom današnjeg dana doći na normalnu razinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima - kad nestane dima, neće više ni čestice padati. Inače, PM10 označava prašinu manju od 10 mikrometara i predstavlja dim, čađu, prašinu i kiseline, uz teške metale poput nikla i arsena, a nastaje kao posljedica kombiniranog utjecaja grijanja, prometa i industrije, piše N1.

Image
Image

25.07.2019., Zagreb - Pozar na Jakusevcu koji je izbio jucer u popodnevnim satima je noramliziran. Photo: Filip Kos/PIXSELL

Zelena akcija: Podaci govore da zagađenja ipak ima

Zelena akcija zatražila je u četvrtak od Grada Zagreba i Ministarstva zaštite okoliša i energetike da provedu detaljnu istragu o uzroka požara na Jakuševcu te preuzmu odgovornost ocjenjujući kako nisu poduzete sve potrebne mjere za sprječavanje situacija koje ugrožavaju zdravlje građana. Udruga je u priopćenju izrazila zabrinutost za posljedice po zdravlje građana Zagreba, a posebno onih koji žive u neposrednoj blizini odlagališta otpada. Zapitala se kako nema niti jedne mjerne stanice u Jakuševcu s obzirom na to da je odlagalište konstantan izvor zagađenja zraka i predstavlja opasnost od havarija poput sinoćnjeg požara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga upozorava da je mjerna stanica u Dugavama u četiri sata ujutro izmjerila čak 292.85 µg/m3 (mikrogram/kubični metar) lebdećih čestica u zraku, dok su uobičajene vrijednosti oko 20. Zelena akcija ističe da su te čestice vrlo štetne jer se mogu nakupljati na plućima i dišnim putevima.

"Nevjerojatno je kako nadležna tijela cijelo vrijeme tvrde da 'nema zagađenja zraka', dok podaci govore nešto sasvim drugačije. Time vlasti vrijeđaju intelekt građana koji još uvijek na svojoj koži osjećaju posljedice požara", poručila je Zelena akcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenila je da nisu poduzete sve potrebne mjere kako bi se takve situacije spriječile te je slučaj posljedica dugogodišnjeg nemara zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegove štetne politike gospodarenja otpadom.

"Umjesto da se poduzimaju mjere sanacije i postupnog zatvaranja Jakuševca, Grad Zagreb produžuje životni vijek ovog opasnog odlagališta otpada uz blagoslov Ministarstva", kazali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

25.07.2019., Zagreb - Smrad i dim u Novom Zagrebu posljedice su pozara na Jakusevcu. Photo: Filip Kos/PIXSELL

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo