uvjeti nisu ispunjeni / Propalo konstituiranje zagrebačke Gradske skupštine, Esih: 'Ovo je dokaz koliko smo bili nespremni'

Image
Foto: Slavko Midzor/Patrik Macek/Goran Stanzl/PIXSELL

U nastavku započetih razgovora očekuje se dogovor o projektnim prioritetima od posebne važnosti za poboljšanje kvalitete života svih građana Grada Zagreba

29.6.2017.
9:55
Slavko Midzor/Patrik Macek/Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

U 10 sati u staroj gradskoj vijećnici započela je konstituirajuća sjednica Gradske skupštine, na kojoj bi trebao biti izabran prvi predsjednik gradske skupštine. 

Tek što je skupština počela, stigla je informacija kako je propao prvi pokušaj konstituiranja zagrebačke Gradske skupštine jer je Listi Brune Esih potrebno još vremena. Esih je izjavila da još nije dobila jamstva da će ime Trga maršala Tita biti promjenjeno što je osnovni preduvjet za pregovore o suradnji njene liste. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pošto nitko još nema većinu i nitko nije predložio članove mandatno-imunitetnog povjerenstva, tajnica je prekinula sjednicu i odredila novu za tjedan dana, a rok za konstituiranje Gradske skupštine je 30 dana.

"Jasno smo dali do znanja da očekujemo da započnu razgovori, nije se dogodilo ništa dramatično i razgovorima ćemo pristupiti vrlo ozbiljno. Klub Nezavisnih nema što kriti. Dobili smo potvrdu da će doći do promjene imena Trga maršala Tita prije dva dana, ali još ne znamo sve točno. Ovo pokazuje koliko nismo bili spremni", rekla je Esih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konstitucija tek nakon 'ispunjavanja preduvjeta'

Iz Stranke Bandić Milan 365 - Stranke solidarnosti i rada u utorak su izvijestili da su 'nakon stjecanja preduvjeta' s HDZ-om i strankom neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića počeli razgovore o formiranju skupštinske većine, kao i o budućoj suradnji klubova gradskih zastupnika većine.  

Ipak, tek kada novi šef Skupštine sjedne u svoju fotelju, Skupština će se konstituirati, a 51 zastupnik započet će svoj četverogodišnji mandat. Hoće li netko sjesti u fotelju, ovisi o zastupnicima HDZ-a i stranke Neovisni za Hrvatsku koju predvode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je gradonačelnik Milan Bandić udovoljio njihovu zahtjevu za promjenom imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, neovisni napominju kako su vrlo jasno rekli kako će to biti tek uvjet za daljnje pregovore.

U nastavku započetih razgovora očekuje se dogovor o projektnim prioritetima od posebne važnosti za poboljšanje kvalitete života svih građana Grada Zagreba u predstojećem mandatnom razdoblju", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ će u pregovorima s Bandićem, uz ispunjavanje svojih projekata iz kampanje, tražiti poziciju predsjednika Skupštine (koja bi mogla pripasti Mikuliću, šefu zagrebačkog HDZ-a), tri do četiri gradska ureda (za financije, zdravstvo, obrazovanje...), ali i pozicije u tijelima Holdinga, kao i restrukturiranje tog gradskog komunalnog diva tako da se ta tvrtka svede na šest podružnica (što znači da predlažu spajanje postojećih podružnica po srodnim djelatnostima), piše Večernji list. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo