'BALKANSKA CRNA RUPA U KOJU CURE MILIJARDE': / Ugledni Bloomberg rascjepkao slučaj Agrokor na komadiće

Image
Foto: Pixsell/Bloomberg
10.5.2017.
14:10
Pixsell/Bloomberg
VOYO logo

Bloombergova analiza detaljno prati kretanja u hrvatskom gospodarstvu i politici nakon sloma koncerna i donošenja lex Agrokora. 'Spašavanje Agrokora, posebno njegova glavnog maloprodajnog lanca Konzuma, znači i zaštitu lokalnih proizvođača prehrambenih proizvoda poput Kraša koji zapošljava 2500 ljudi u Hrvatskoj, a kojem Agrokor duguje oko 40 milijuna eura što je gotovo trećina njihova godišnjeg prihoda', stoji u analizi Georgija Deyanova.

Image
AGROKOR RATUJE S COCA-COLOM: /

Nestašica na kioscima Tiska, Ramljak srezao narudžbe poznatog pića pa kupcima nudi zamjenski proizvod...

Image
AGROKOR RATUJE S COCA-COLOM: /

Nestašica na kioscima Tiska, Ramljak srezao narudžbe poznatog pića pa kupcima nudi zamjenski proizvod...

'U međuvremenu globalni investitori pokušavaju obuzdati gubitke i poduzeti korake kako bi spasili svoj udio u onome što je ostalo. Axa IM i Fidelity, vlasnici Agrokorovih obveznica, zabilježili su pad njihove vrijednosti za čak 70 posto od siječnja... Cijena zajmova, među čijim su vlasnicima Invesco Ltd. i kanadski mirovinski fond Canadian Pernsion Plan Investment Board, sada se iskazuje u visini svega četiri eurocenta po euru', piše Bloomberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Interesi države nisu u skladu s interesima kreditora'

Axa IM sada je formirala grupu s američkim hedge fondovima Knighthead Capital Management i T. Row Price Group, koja je u posljednja tri mjeseca kupovala obveznice po nižim cijenama. Grupa surađuje s tvrtkom za financijsko savjetovanje PJT Partners, dok Invesco i kanadski mirovinski fond rade s tvrtkom Moelis, koja im pomaže u pregovorima s kompanijom, kažu oni upućeni u zbivanja.

Predstavnici tvrtki CPPIB, Fidelity i T. Rowe Price nisu željeli komentirati svoje udjele. Jedan od šefova u tvrtki Axa IM potvrdio je da surađuju sa savjetodavnom tvrtkom PJT, dok predstavnici u tvrtkama Invesco i Knighthead nisu odgovorili na upite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski Sberbank je u rezervacije izdvojio iznos veći od 50 posto Agrokorova duga odnosno kredita koje je ta hrvatska tvrtka uzela od Sberbanka, rekli su u srijedu čelnici te ruske banke, prenosi agencija RNS.

'Interesi države nisu uvijek u skladu s interesima nas kreditora. Oni su više orijentirani na socijalne posljedice koje se možda neće u potpunosti poklapati s našim prioritetima’, rekao je Herbert Moos, financijski direktor VTB-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dug i dalje nepoznat

Agrokorov ukupni dug je, piše Bloomberg, još uvijek nepoznat. U rujnu prošle godine dugovao je 2,2 milijarde eura dobavljačima, povrh 3,4 milijarde eura duga prema financijskim institucijama i još 520 milijuna eura zajmova holding kompaniji.

Rješenje za međunarodne zajmodavce moglo bi ležati u omogućavanju novih kredita koji bi omogućili nastavak poslovanja kompanije te čime bi stekli određenu kontrolu nad procesom restrukturiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erste banka, PBZ, Raiffeisen banka i Zagrebačka banka odobrili su Agrokoru prošli mjesec spasonosni zajam u iznosu 80 milijuna eura koji će biti iskorišten za podmirenje obveza koje su došle na naplatu nakon što je Vlada preuzela upravljanje 10. travnja.

Vlasnici obveznica će možda omogućiti nova sredstva u iznosu do 400 milijuna eura, kažu upućeni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Mnogo je toga na kocki za Hrvatsku i ostale zemlje u regiji. Toliko je dionika u ovo uključeno - vlada, dobavljači, različite kategorije kreditora - a to nosi sa sobom sukobe interese. Pregovori će vjerojatno biti vrlo složeni i dugotrajni’, rekao je Aleksej Gren, analitičar u britanskoj tvrtki Exotix Partners.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo