NAKON ANKETE / Balint: 'Najporaznije je da svaki četvrti liječnik primarne zdravstvene zaštite više ne bi odabrao tu profesiju'

'Liječnici su najviše nezadovoljni velikom količinom administrativnih poslova, na nedostatak opreme se najviše žale zaposlenici domova zdravlja, a nedostaje im čak i osnovna oprema', kazala je Balint

1.3.2023.
16:58
VOYO logo

Stigli su novi poražavajući rezultati ankete među hrvatskim liječnicima. Za svakog pacijenta imaju 10 minuta, za djecu još i manje. Nedostaje 257 obiteljskih liječnika, 110 ginekologa i 90 pedijatara. O problemima u zdravstvu s liječnicom Ines Balint iz Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu Hrvatske liječničke komore razgovarala je Leona Šiljeg.

S čim su liječnici najviše nezadovoljni?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Liječnici su najviše nezadovoljni velikom količinom administrativnih poslova koje svakodnevno obavljaju, 30 posto njihovog radnog vremena otpada na administraciju. Drugo je izuzetno mala minutaža koja im ostaje za kvalitetan pregled za pacijenata. Što znači da brzinski pregledamo pacijenta, nezadovoljni su i pacijenti, a pogotovo i liječnici. Sve se to prelama i prenose u druge sustave zdravstvenog sustava, pojačano je opterećenje naših hitnih službi , naše sekundarne konzilijarne zaštite"

Žale se i na nedostatak opreme, što sve nedostaje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše se žale zaposlenici domova zdravlja. Iz svjedočenja naših liječnika smo vidjeli da nedostaje čak i osnovna oprema. Nedopustivo je da pojedine ordinacije rade bez EKG-a, a one nažalost tako rade"

Image
UPOZORENJE IZ HLK /

Alarmantne brojke: Hrvatskoj nedostaje 257 obiteljskih liječnika, 110 ginekologa i 90 pedijatara

Image
UPOZORENJE IZ HLK /

Alarmantne brojke: Hrvatskoj nedostaje 257 obiteljskih liječnika, 110 ginekologa i 90 pedijatara

U reformi je ministar najavljivao administrativno rasterećenje. Je li do njega došlo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još nije došlo do njega, usprkos najavama. To je obmanjivanje i naših pacijenata, liječnika i cijele hrvatske javnosti. Naime, administrativna skupina zadužena za administrativno rasterećenje sastala se prije mjesec dana, čekamo sljedeći sastanak. Predložili smo rješenja, no još ih ne vidimo. Ono što je ministar naveo, praksa nažalost svjedoči nečemu sasvim drugom. Liječnici u Gradu Zagrebu dobili su od jučer novo administrativno opterećenje tako da moraju izdavati potvrde da pacijenti koriste stoma pomagala kako bi dobili dodatnu količinu vrećica, a Hrvatski zavod za zapošljavanje upućuje sve prijavitelje koji su stariji od 60 da se obrate obiteljskim liječnicima da im naprave obradu za invalidsku mirovinu, odnosno onaj famozni obrazac koji ministar spominje. "

Što je bilo najporaznije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najporaznije među odgovorima je da svaki četvrti obiteljski liječnik, liječnik primarne zdravstvene zaštite, primarni pedijatar i ginekolog to više kao profesionalni put ne bi odabrao", zaključila je Balint.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo