Bajić u lovu na Barišića i prijateljicu Nevenku

29.1.2010.
11:43
VOYO logo

Visoki izvor u Ravnateljstvu policije i u DORH-u potvrdio je da je policija izuzela dokumentaciju iz tvrtke Fimi Media, u vlasništvu Nevenke Jurak, bliske prijateljice Mladena Barišića, sada već bivšeg rizničara HDZ-a i šefa Carinske uprave.

U Državnom odvjetništvu u ponedjeljak je bio i član Uprave Croatia osiguranja koji je također bio na sastanku u Vladi u proljeće 2007. na koji ih je pozvao bivši premijer Ivo Sanader i na kojem je bio i Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznaje Jutarnji list, nastavljaju se pozivi članovima uprava u tužiteljstvo i policiju i razgovarat će se sa svih 19 sudionika sastanka iz javnih poduzeća.

Članovi uprava koji su već ispitani navodno su istražiteljima rekli da sastanak u Vladi nisu shvatili kao Sanaderovu naredbu da posluju s Fimi-Medijom. Ali, priznali su da ih je nedugo nakon sastanka zvao Barišić i raspitivao se jesu li i što dogovorili te požurivao realizaciju posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šefovi u javnim poduzećima tvrde da nije bilo izravne naredbe niti Sanaderove niti Barišićeve, već da su to shvatili kao preporuku da posluju s tvrtkom Nevenke Jurak.

Pitanje hoće li istražitelji povjerovati u te iskaze s obzirom da je potvrđeno da su nakon sastnaka uslijedili pozivi, a iz prikupljene dokumentacije je vidljivo da je poslove dobivala Fimi Medija, osim u nekim slučajevima kada je bila odbijena jer su prihvaćene povoljnije ponude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fimi-Media odradila je i posao organizacije svečanog otvorenja na graničnom prijelazu Bajakovo kojeg su 2006. otvorili premijeri Hrvatske i Srbije, Ivo Sanader i Vojislav Koštunica.

Projekt na Bajakovu je i EU iz CARDS programa financirao s pet milijuna eura, a Vlada RH 50 milijuna kuna. Koliko je Jurak dobila za organiziranje svečanosti, nije poznato. Zbog činjenice da je projekt financiran i sredstvima iz EU-a, cijeli slučaj bi mogao poprimiti međunarodnu dimenziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fimi Media je surađivala i s tvrtkom Autocesta Rijeka - Zagreb. Kako je potvrđeno iz te tvrtke, od 2007. do 2009. s Fimi-Medijom su putem ugovora i narudžbenica realizirali suradnju vrijednu 3,5 milijuna kuna. Nevenka Jurak je samo s HAC-om i ARZ-om ugovorila poslove vrijedne 14,1 milijun kuna.

Markentiška tvrtka je dobila i posao organizacije svečanosti dodjele Plave vrpce Vjesnika 2008. Posao je ugovoren izravno, a plaćen je oko devet milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkriveno je da je Fimi Medija poslovala i s nekim tvrtkama koje nisu u državnom vlasništvu. Među njima su Pliva i zastupnik BMW-a za Hrvatsku Tomić&Co.

Prethodni članci:

arti-201001270067006 arti-201001240220006 arti-201001250374006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo