gdje nitko ne živi / Bačić pojasnio nacionalnu strategiju rješavanja stambene problematike: Obuhvatit će i prazne stanove

Image
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

'Odlučili smo riješiti traume zaštićenih najmoprimaca i bivših vlasnika stanova zakonom po kojem država preuzima na sebe najveći dio financijskog tereta'

18.12.2023.
14:22
Neva Zganec/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić najavio je u ponedjeljak da će do travnja po prvi put biti izrađena nacionalna strategija rješavanja stambenih pitanja, kojom će biti obuhvaćeni i prazni stanovi u većim gradovima.

"Prvi put pristupamo izradi nacionalne strategije rješavanja stambene problematike za razdoblje do 2030. U izradi strategije u suradnji s tijelima lokalne samouprave obuhvatit ćemo i stanove u kojima nitko ne stanuje", rekao je Bačić novinarima prilikom predaje ključeve za 17 novoizgrađenih POS-ovih stanova, u koje je investirano oko 2,5 milijuna eura, od čega su državna poticajna sredstva oko 524.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako su od Hrvatske elektroprivrede (HEP) dobiveni podaci o praznim sinovima u kojima nitko ne živi, a s druge strane postoji veliki broj građana koji nisu u stanju riješiti stambeno pitanje.

Priuštive mlađoj populaciji

"Po podacima HEP-a, bez stanara je oko 13 do 14 posto ukupnog stambenog fonda u velikim gradovima Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru, Osijeku… Pripremamo niz mjera kako te stanove staviti u funkciju," rekao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić kaže da će se graditi stanovi za najam i prodaju po povoljnijim cijenama, koje su osobito priuštive mlađoj populaciji. Također će u siječnju u saborsku proceduru biti upućen prijedlog zakona koji će riješiti probleme zaštićenih najmoprimaca i bivših vlasnika stanova.

"Odlučili smo riješiti traume zaštićenih najmoprimaca i bivših vlasnika stanova zakonom po kojem država preuzima na sebe najveći dio financijskog tereta", ističe Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je i da će se u srijedu Sabor odlučiti o novom ministru gospodarstva Damiru Habijanu, a vjeruje kako će on biti odličan ministar jer ima iskustva u korporativnom pravu.

Za aferu "mreža" ponovio je da ona nema veze s HDZ-om, a na upit treba li se Uskok uključiti u njezino rasvjetljavanje odgovorio je kako se na temelju informacija iz medija "već provode izvidi," ali on kao potpredsjednik Vlade ne može o tome govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Stanovi skuplji i do 20 posto

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo