DO IZBORA NOVOG MINISTRA / Bačić otkrio tko će privremeno zamijeniti smijenjenog ministra Filipovića

Image
Foto: Matija Habljak/Pixsell

Odluka o novom vršitelju dužnosti stiže dan nakon naprasne smjene sada već bivšeg ministra Filipovića i njegovog posebnog savjetnika Jurice Lovrinčevića zbog afere ' Savjetnik'

13.12.2023.
15:10
Matija Habljak/Pixsell
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić otkrio je da će državni tajnik Hrvoje Bujanović privremeno zamijeniti smijenjenog Davora Filipovića do izbora novog ministra gospodarstva.

"Na sjednici Vlade je vršiteljem dužnosti ministra gospodarstva imenovan dosadašnji državni tajnik Hrvoje Bujanović koji će tu dužnost obavljati do izbora i imenovanja novog ministra. Plan je da se u najskorije vrijeme izabere novi ministar gospodarstva. Vjerujem da će premijer vrlo brzo uputiti u Sabor kandidata. Sazvali bi zatim izvanrednu sjednicu Sabora i izabrali novog ministra", poručio je Bačić nakon sjednice Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da premijer sada ide na Europsko vijeće s kojeg se vraća u petak, a i da stižu blagdani, ne zna se točan datum izvanredne sjednice. Ipak, Bačić naglašava da žele što prije završiti s postupkom kako bi se provela rasprava nakon koje bi zastupnici glasali o izboru novog ministra.

Image
FILIPOVIĆ NAKON SMJENE /

'Moj savjetnik jedan je od najimućnijih ljudi, ne vjerujem da se upuštao u sitne dealove. Ništa nisam znao, ali odlazim'

Image
FILIPOVIĆ NAKON SMJENE /

'Moj savjetnik jedan je od najimućnijih ljudi, ne vjerujem da se upuštao u sitne dealove. Ništa nisam znao, ali odlazim'

Bačić nije htio nagađati o mogućim kandidatima za novog ministra. Kaže da je ta odluka na premijeru Plenkoviću koji će to javno objaviti kada odluči i uputiti prijedlog predsjedniku Sabora da sazove hitnu sjednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju izvanredne sjednice Sabora, navodi Bačić, u istom danu će biti saslušanje i glasovanje o povjerenju. "Tijekom jutra bi bilo nadležno matično rado tijelo, a nakon toga bi se održalo glasovanje o povjerenju. Ono ne traje dugo pa će biti održano isti dan", poručio je.

Bačić kaže da je sve o aferi zbog koje su Filipović i Lovrinčević "odletjeli" s Markova trga saznao iz medija te da ova afera nema veze s HDZ-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što znam pročitao sam iz medija. Riječ je o djelu je medijsko-koruptivne operacija koja je htjela nanijeti političku štetu Vlade, Plenkoviću i HDZ-u. Time želim otkloniti ono što nam dio oporbe stavlja na teret kako je ova afera proizišla iz HDZ-a. Ovdje se jadno vidi da je bivši savjetnik Lovrinčević s MOST-om, u prvom redu s Nikolom Grmojom, pokušavao plasirati selektivne informacije iz njemu jasnih razloga", poručio je.

Bačića su novinari pitali kako to da je baš ovaj državni tajnik izabran za vršitelja dužnosti s obzirom da nije "čovjek iz stranke". "Odlučili smo da će taj privremeni posao obavljati Bujanović. Uvjeren sam da će to vrijeme, u kojem će obavljati dužnost, biti kratko i da će vrlo brzo po povratku iz Bruxsellesa premijer dostaviti prijedlog kandidata za ministra gospodarstva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o novom vršitelju dužnosti stiže dan nakon naprasne smjene sada već bivšeg ministra Filipovića i njegovog posebnog savjetnika Jurice Lovrinčevića zbog afere ' Savjetnik'.

Sve se dogodilo nakon što je u javnost iscurila snimka tajno snimljenih razgovora u kojima Lovrinčević s novinarom TV Mreže dogovara oglašavanje u medijima državnim novcem, a onda dio novca traži natrag. Zbog toga je USKOK odmah krenuo s izvidima. Uz to, i sumnja da je Filipovićev savjetnik oporbenom Mostu dostavljavao informacije vezane uz plinsku aferu u HEP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković, koji je poručio da su u Vladi zgrožeženi cijelom pričom, smatra da su ove informacije kasnije koristili za napade na Vladu.

POGLEDAJTE VIDEO: Neušminkani doktor s Harvarda, neprepoznati vizionar: Po čemu ćemo, osim semaforu, pamtiti Vinka, pardon Davora Filipovića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo