ministar brani svoju vladu / Bačić oko ukidanja prireza: 'Zabilježili su suficit zbog poreza na dohodak s obzirom na znatno veće plaće'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Bačić je naglasio da se trenutno provodi analiza kako i na koji način omogućiti podizanje plaća te dodao da model u kojem bi se povećavao osobni odbitak ne bi polučio rezultate 'jer je velik broj građana oslobođen od plaćanja poreza na dohodak'

3.5.2023.
13:40
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić komentirao je u srijedu prijedlog porezne reforme rekavši da žele krenuti u to i omogućiti podizanje plaća, posebice onima s najnižim primanjima.

Bačić je naglasio da se trenutno provodi analiza kako i na koji način omogućiti podizanje plaća te dodao da model u kojem bi se povećavao osobni odbitak ne bi polučio rezultate 'jer je velik broj građana oslobođen od plaćanja poreza na dohodak'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U tom vidu teško da može doći do značajnijeg povećanja plaća, pa se zbog toga razmatraju mogućnosti da se uđe u rekonstrukciju plaćanja doprinosa na mirovinsko osiguranje. Jasno da ta činjenica ne bi dovela do smanjenja mirovina naših sugrađana, ali se razmatra kako i na koji način našim sugrađanima kroz šesti krug porezne reforme povećati njihove plaće”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva koji je u Gornjoj Stubici obišao tri lokacije na kojima počinje gradnja zamjenskih obiteljskih kuća za stradale u potresu.

Komentirao je i nezadovoljstvo predstavnika pojedinih jedinica lokalne samouprave zbog mogućnosti ukidanja prireza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vodi se računa i o tome da se ne smanje prihodi jedinica lokalne samouprave, iako treba reći da su prema izvješću o izvršenju proračuna, prema prvim pokazateljima u prošloj godini, jedinice lokalne i područne samouprave zabilježile ukupan suficit od 3 milijarde kuna", rekao je Bačić.

Pojasnio je da je do suficita došlo zbog povećanja prihoda od poreza na dohodak s obzirom na to da su u Hrvatskoj značajno povećane plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Još ništa nije definitivno odlučeno, taj model se razmatra, ili kroz rekonstrukciju, ako tako mogu reći, poreza na dohodak, ili pak kroz rekonstruiranje i definiranje drugačije stope poreza na mirovinsko osiguranje. U svakom slučaju, cilj je da se povećavaju plaće našim sugrađanima, a prije svega onima koji imaju najniža pitanja”, istaknuo je ministar Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo