SASTALI SE VLADAJUĆI / Bačić o izboru šefa Vrhovnog suda: 'Kada je u pitanju gospođa Zlata Đurđević, mi smo tada iz čisto formalnih razloga rekli da je kršila zakon'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Bačić je kazao da ne može reći jesmo li bliže scenariju da se izabere predsjednik Vrhovnog suda

2.9.2021.
18:18
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Uoči početka zasjedanja Sabora nakon ljetne stanke premijer Andrej Plenković okupio je vladajuću koaliciju. Izjavu nakon sastanka dao je Branko Bačić.

Bačić je komentirao kartu ECDC te kazao da s obzirom na to da hrvatska obala ostaje u narančastoj zoni da se može očekivati da će rujan biti na visokoj razini kada su u pitanju podaci o turističkom prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ECDC OBJAVIO NOVU KORONAKARTU /

Dijelovi Hrvatske ušli su u crveno, Jadran ipak ostao narančast; Oglasio se i Plenković

Image
ECDC OBJAVIO NOVU KORONAKARTU /

Dijelovi Hrvatske ušli su u crveno, Jadran ipak ostao narančast; Oglasio se i Plenković

'Nemamo razrađenu novu geodetsku izmjeru'

Kazao je i da je posebna pozornost bila posvećena obnovi u Zagrebu i na Banovini.

"U raspravi smo utvrdili da smo jedinstveni u stavu kako je potrebno ići u određene izmjene zakona kako bi se riješile tri, možda i četiri postavke. Postojeća zakonska regulativa koja je propisana zakonom nije odgovorila na način da možemo ući u brži proces obnove. Govorim o problemu koji je u Hrvatskoj inače izražen, a to je da nemamo razrađenu novu geodetsku izmjeru, nemamo još uvijek napravljenu zemljišnu knjigu, stanje nije ažurirano i događa se to da većina vlasnika oštećenih kuća ne može zadovoljiti kriterij jer nisu vlasnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjenom bi morali prevladati tu prepreku koja se odnosi na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kao pretpostavke ulaska u konstrukcijsku obnovu. Druga stvar bi se odnosila na prebivalište koje je sporno na dan kada je bila riječ o potresu i u Zagrebu i na Banovini. Treća stvar je status nelegalnih objekata, o tome moramo kroz zakon dati odgovor i još je tu mogućnost što s participacijom onih kojima se obnavlja kuće, a nisu upisani kao zemljišno-knjižni vlasnici zbog čega u velikom dijelu šteka proces obnove", kazao je Bačić.

'Postavio bi se određeni limiti za moguća prekoračenja'

Kazao je da Vlada s tim postavkama i s nekoliko Zakona mora izići pred Sabor i pronaći način da ubrzaju proces obnove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i kako je na sastanku bilo govora i o prešutnim prekoračenjima u korištenju tekućih računa te da ih je premijer i ministar Marić s time upoznao.

"Pričekat ćemo izvješće Vlade o mogućim rješenjima kojima bi Vlada, kada utvrdi stalno stanje u tom segmentu, krenula u rješavanje i pokazala brigu prema potrošačima da se nađe rješenje koje ih ne bi oštetilo, ali bi postavilo određene limite kada je u pitanju kamatna skupa i mogućnost prekoračenja korištenja sredstava na računu", kazao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O izboru predsjednika Vrhovnog suda

Otkrio je i kako se govorilo i izboru predsjednika Vrhovnog suda RH.

"Danas se očitovala opća sjednica Vrhovnog suda stavom o kandidatima koji su se prijavili. Pričekat ćemo i obrazloženje i isto tako vladajuća većina će pričekati i raspravu, intervju s kandidatima koji su se prijavili za javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda koji će provesti nadležni saborski Odbor za pravosuđe", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić je kazao da kada budu upoznati sa stavom Odbora i kada dobiju službeni prijedlog predsjednika RH da će tada vladajuća većina donijeti svoj sud.

Na konstataciju da kandidat može biti samo jedan i da mogu dići ili ne ruku za osobu koju predlaže predsjednik RH, Bačić je kazao da zakon daje mogućnost da se omogući uvid u sve kandidate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da ne može reći jesmo li bliže scenariju da se izabere predsjednik Vrhovnog suda.

"Kada je u pitanju gospođa Zlata Đurđević mi smo tada iz čisto formalnih razloga rekli da je kršila zakon, a da to predsjednik Vrhovnog suda ne smije i zato smo se očitovali o njoj prije nego je proces završio. U odnosu na prvi proces ovaj je demokratskiji i u duhu zakona", kazao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo