NAKON PREDSJEDNIŠTVA / Bačić o Fortenovi: 'Nije mi jasno kako mislite da bi to hrvatske vlasti mogle spriječiti'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić dao je izjavu nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a

7.11.2022.
19:01
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

"Na sjednici je naglašeno da treba poslati poruku da Fortenova u operativnom poslovanju funkcionira normalno. To je vrlo važno. Zaposlenicima i njihovim dobavljačima je to važno, a i kupcima. Drugo, vlasništvo u Fortenovi odredio je bivši vlasnik Agrokora, a to je zbog činjenice da je u jednom trenutku Agrokor došao pred stečaj, Vlada je sa zakonom o izvanrednoj upravi reagirala", rekao je Branko Bačić, nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Tim zakonom su, rekao je Bačić, očuvana radna mjesta u Hrvatskoj i regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mali dobavljači su u cijelosti obeštećeni, svi mikro i srednji poduzetnici, OPG-ovi i veliki dobavljači koji su bili vjerovnici. Banke ili fondovi koji su davali bivšem vlasniku kredite su postali vlasnici. Tako da u ovom trenutku nadležne institucije provjeravaju je li došlo do kršenja sankcija zbog toga što je Sberbanka kao ruska bila pod režimom tih istih sankcija", dodao je.

"Premda je sankcijski režim EU-a donesen u srpnju, na intervenciju Vlade RH ostavljena su tri dodatna mjeseca kako bi se riješilo pitanje vlasništva Sberbanke. Ministarstva su sudjelovala u davanju odobrenja Mirovinskim fondovima da preuzmu i da je u zadnjem trenutku Allianz osiguranje u zadnjem trenutku odustao. Ne znamo iz kojih razloga U međuvremenu se pojavila informacija da je Sberbanka prodala svoj udio bez odobrenja nadležnih tijela Hrvatske i Nizozemske. Prema našim saznanjima nijedno državno tijelo u Hrvatskoj i Nizozemskoj nije dalo suglasnost, prema tome takva bi transakcija bila nezakonita, odnosno kršila bi režim sankcija određenih Ruskoj federaciji. Dok se ne utvrde okolnosti, pričekat ćemo, utvrđuju se okolnosti.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
novi gazda /

Od gazde do šeika: RTL Dosje istražuje tko će biti vlasnik bivšeg Agrokora!

Image
novi gazda /

Od gazde do šeika: RTL Dosje istražuje tko će biti vlasnik bivšeg Agrokora!

Na pitanje je li država ili neko tijelo moglo spriječiti transakciju, Bačić je rekao:

"Ako je nešto napravljeno protivno zakonu RH, uredbi Europske komisije, nije mi jasno kako mislite da bi to hrvatske vlasti mogle spriječiti. Ako je takva transakcija napravljena, a predstavlja kršenje sankcijskog režima, onda neće imati pravni učinak u RH."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, novi investitor se neće moći upisati kao novi vlasnik dionica.

"Pogledao sam što je rekao potpredsjednik Vlade. Prema našim saznanjima Hrvatska nije dala odobrenje, prema očitovanju Nizozemske nisu dali odobrenje. Takav pravni promet dionicama ruske banke bez odobrenja država po nama bi bio nelegalna. Hrvatska ima dovoljno elemenata pratiti provedbu međunarodnih sankcija za Rusiju, to su neovisna tijela. Prema direktivi EK-a Sberbanka od 1. studenog ne sudjeluje u odlučivanju kad je u pitanju Fortenova. Dionice su zamrznute. Kakva će biti sudbina tih dionica, to je na novom vlasniku i banci. Je li ta kupoprodaja povrijedila režim sankcija, to će odlučivati nadležna tijela", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje tko je onda odgovoran i je li itko mogao nešto napraviti da do ove situacije ne dođe, rekao je: "Propisano je kako se može postupati s imovinom pravnih osoba iz Ruske Federacije na prostoru EU-a. Ako je došlo do kršenja, ne proizvodi pravni učinak."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo