BAČIĆ I OSTOJIĆ SE SUKOBILI U SUČELJAVANJU: / 'Sad da sam zločest, pokazao bih da blagajnica HDZ-a kaže da su dokaze uništavali po nalogu Bačića'

Image
Foto: Patrik Macek/Damir Spehar/PIXSELL

I Bačić i Ostojić slažu se da je potreban zakon kojim bi se trajno riješilo pitanje pozdrava 'Za dom spremni'

7.6.2020.
14:11
Patrik Macek/Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Iako su HDZ-ov Branko Bačić i SDP-ov Rajko Ostojić razmijenili niz teških optužbi u sučeljavanju u rubrici Dvoboj N1 televizije, obojica se slažu kako oko pozdrava "Za dom spremni" treba donijeti novo zakonsko rješenje, javlja N1.

Naime, Bačić je ustvrdio da je tema u javnosti zbog Vlade Ivice Račana u čije je vrijeme odobren Statut udruge HOS-a gdje je i definiran oblik pečata. Nakon toga je još sedam udruga promijenilo svoj pečat. Podsjetio je na smjernice Povjerenstva za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostojić je odgovorio da HDZ stalno traži alibije dok je jasno da je ZDS ustaški pozdrav i jedna od najstrašnijih crta u povijesti Hrvatske. SDP će dati prijedlog koji će, nada se, podržati i uskoro oporbeni HDZ. Bačić se složio da se to pitanje mora trajno riješiti.

Image
UPRAVO JE REAGIRAO USTAVNI SUD: /

'Za dom spremni je ustaški pozdrav NDH i nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske'

Image
UPRAVO JE REAGIRAO USTAVNI SUD: /

'Za dom spremni je ustaški pozdrav NDH i nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske'

Uništavanje dokaza po nalogu Bačića

Dok su se međusobno optuživali, Bačić je izjavio kako su i Ostojić i Željko Jovanović bili smijenjeni u svojim karijerama. "Sad da sam zločest pokazao bih (pokazao novinski naslov) da blagajnica HDZ-a Branka Pavošević kaže da su dokaze uništavali po nalogu Bačića, ali nisam zločest pa neću to reći. Otvoren sam, a što se tiče moje smjene, možda nas se čuvalo za drugo poluvrijeme, čuvali su mene i Holy za drugo poluvrijeme i novu Vladu", uzvratio je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić je odgovoio da je ponosan na sve što je radio kao glavni tajnik HDZ-a jer je sve radio po zakonu. Na pitanje oko svijesti dužnosnika da su mito i korupcija nedozvoljeni i ima li te svijesti nakon Fimi medije kaže da je on sve napravio po zakonu.

"Nikakve novce nisam nosio, dao sam izjavu na okolnost da su određena sredstva bila zatečena u HDZ-u i očitovao sam se kao glavni tajnik i to je bilo sukladno zakonu. Puno smo puta u HDZ-u rekli da je netko lopov zato što je lopov, a ne zato što je član neke stranke. Nije netko lopov zato što je iz SDP-a nego zato što je lopov.", rekao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacio je povezivanje HDZ-a s korupcijom te je dodao kako su zato odmah i izbacili Josipu Rimac iz stranke. Uzvratio je da je u koaliciji Restart Anka Mrak Taritaš koja je morala platiti kaznu prema odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Baxter afera

Ostojić na pitanje treba li svaki političar koji je na udaru istrage odstupiti kaže da se to mora te je ponovio da je "Bačić dva mjeseca nakon što su desetine milijuna kuna bili u sefu kasnije tražio račune i uništavao dokaze, to kaže tajnica Pavošević, ne ja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić mu je odgovorio da njegov mandat glavnog tajnika HDZ-a nikada nije bio pod sumnjom niti je on bio tajnik u inkriminirano vrijeme, te da je to Ostojićev pokušaj da makne fokus s priče Baxter afere kada nije dao ostavku, a Ana Stavljenić Rukavina jest.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo