AUTOR KUMEKA, ZA KOJEG NISMO SIGURNI KAKO SE ZOVE, UOČI TV PREMIJERE: / 'Bandić je velika, lažna zagonetka. Jedini klaunovi su on i HDZ...'

Image
Foto: Zoe Šarlija/PIXSELL

Redatelj Dario Juričan otkrio je neke pikanterije uoči televizijske premijere njegova filma Kumek

17.12.2020.
19:31
Zoe Šarlija/PIXSELL
VOYO logo

Redatelj Dario Juričan je nakon gotovo dvije godine rada 22. studenoga premijerno u Studentskom centru prikazao svoj film Kumek, kojim pretresa dvadesetogodišnju vladavinu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Nastavak je to serijala Gazda kojim je dosad uspješno i zapaženo obuhvatio rad Miroslava Kutle i Ivice Todorića. Kumek je od ovog tjedna dostupan na platformi RTL Play Premium, a u petak 18. prosinca u 22 sata bit će premijerno prikazan na RTL televiziji.

Prije televizijske premijere Juričan je ekskluzivno za Net.hr u intervjuu otkrio što je s njegovim nastojanjem da se preimenuje u Milana Bandića, objelodanio je i neke detalje o samom filmu te procijenio gradonačelnikove šanse na lokalnim izborima. Na kraju je otkrio što radi kada se ne bavi filmovima koruptivne tematike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedinstven je ovo intervju u povijesti našeg, a vjerojatno i svjetskog novinarstva. Naime, razgovor smo s našim sugovornikom, poznatim redateljem i aktivistom, morali započeti pitanjem kako mu je zapravo ime.

Image
FILM O KOJEMU SVI PRIČAJU USKORO NA RTL-U: /

Nemojte propustiti 'Kumeka', kontroverzni uradak o Milanu Bandiću

Image
FILM O KOJEMU SVI PRIČAJU USKORO NA RTL-U: /

Nemojte propustiti 'Kumeka', kontroverzni uradak o Milanu Bandiću

Net.hr: Gospodine, kako se vi zapravo zovete? Upravni sud Vam je dao za pravo da se zovete Milan Bandić. Jeste li obavili preimenovanje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juričan: Presuda Upravnog suda je nepravomoćna, pa očekujem da će se Ministarstvo uprave i Milan Bandić žaliti Visokom upravnom sudu. U konačnici, očekujem pobjedu i promjenu imena u Milan Bandić te očekujem da ministar Ivan Malenica da ostavku, jer svojim djelovanjem nanosi štetu građanima i sramoti ovu državu.

Net.hr: Vaš Kumek je dostupan na RTLplayu, a ovog petka emitirat će se i na RTL televiziji. Kakvu reakciju publike očekujete? Nekako su se od ovog filma stvorila ogromna očekivanja… Je li vas strah zbog toga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juričan: Film smo dugo radili i imali smo nekoliko testnih projekcija tako da mogu pretpostaviti reakcije gledatelja. Nismo objavili film dok testna publika nije bila zadovoljna rezultatom. A ogromna očekivanja polaze od toga da će Milan Bandić drugi dan po viđenju filma dati ostavku, što je pomalo smiješno. Nije odustao ni kad je bio u zatvoru, a kamoli nakon jednog filma. A to je, na kraju dana, samo film.

Net.hr: Što ste vi osobno željeli postići ovim filmom? Želite li da se ljudi zabave tih sat i pol ispred TV-a ili u kinu, želite li ih educirati, želite poslati poruku, srušiti Bandića…?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juričan: Kao što rekoh, to je samo film. Milan Bandić je velika, lažna zagonetka, njegovi birači su zagonetka i ja sam malo zagrebao po tome. Išao sam i malo iznenaditi gledatelje, igrao sam se i sa sadržajem i s formom. Kako je Milan Bandić odbio dati mi intervju u nekoliko navrata, morao sam biti inventivan.

Image

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Net.hr: Mislite li da je ovo film koji će srušiti Milana Bandića i okončati njegovu vladavinu u Zagrebu na predstojećim lokalnim izborima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juričan: Milan Bandić je za mene gotova stvar. Tom tipu je mjesto u zatvoru.

Net.hr: Vidite li vi scenarij u kojem bi Milan Bandić pobijedio na izborima? Svi ga otpisuju, ali ipak je on aktualni gradonačelnik, ima svoju razgranatu mrežu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juričan: Ne želim gubiti vrijeme na to pitanje.

Net.hr: Koji je vaš plan za lokalne izbore? Hoćete li ih samo promatrati ili ćete aktivno sudjelovati, kandidirati se? Glasate li vi uopće na izborima ili apstinirate?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juričan: Sigurno ću biti aktivan, što ne znači da će se moje ime naći na nekoj listi.

Image

Foto: Zoe Šarlija/PIXSELL

Net.hr: Bandić kaže da ste klaun i da netko stoji iza vas. Rekao je i da bi on napravio triput bolji film da je redatelj. Što kažete na to?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juričan: Jedini klaunovi su HDZ, Milan Bandić i Ivan Vrdoljak. To su prodavači magle. Iza mene je ozbiljan, dugogodišnji istraživački rad, filmovi i nagrade.

Net.hr: Što sad? 'Odradili' ste Gazdu i Kumeka, možemo li očekivati i nove projekte? Ostajete li u filmu ili ćete se posvetiti nečem drugom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juričan: Radim nekoliko novih projekata sa Sašom Paparellom. Četvrti, zadnji film iz serijala Gazda, bit će posvećen Isusu Kristu. S ekipom za razonodu radim na novim epizodama YouTube talk showa Gradonačelnik svemira. A upravo sam s pajdom napravio dvije nove vrste džina: Slou gin i Butterfly pea. Dakle, neumoran.

Image

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo