nova savska 66? / Autohtoni pravaši podigli šator ispod spomenika antifašističkom ustanku, antifašisti očekuju reakciju države

Članovi Autohtone – Hrvatske stranke prava podigli su šator ispod spomenika antifašističkom ustanku u Srbu. Žele spriječiti proslavu 27. srpnja, no organizator proslave ne želi odustati. Štoviše, traže zaštitu države

11.7.2016.
19:16
VOYO logo

Autohtoni pravaši podigli su šator ispod spomenika antifašističkom ustanku u Drugom svjetskom ratu i tu će kampirati 25 dana.

"Ako nas na silu odvedu, mi smo pobjednici i ako oni iza 1.kolovoza održe svoj skup jer nisu održali 27.7. kada oni slave četničke pokolje nad hrvatskim narodom", kazao je Dražen Keleminec, predsjednik Autohtone – Hrvatske stranke prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporna su im događanja od prije 75 godina, ali i to što je prije 25 godina na tom mjestu Šešelj održao skup i pozvao na pobunu protiv Hrvatske. Naime, 27. srpnja 1941. u Donjem se Srbu dogodila prva oružana pobuna protiv vlasti NDH, pa je bivša država taj datum slavila kao antifašistički Dan ustanka naroda i narodnosti Hrvatske.

Pravaši su  manifestaciju 'Predavanja o Domovinskom ratu' policiji prijavili od 8. srpnja do 1. kolovoza, pa je na tom mjestu 27. srpnja upitna proslava antifašističkog ustanka. Organizatori proslave ne misle odustati, te traže reakciju države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što očekujem je da upravo sada predsjednica Republike, predsjednik tehničke Vlade i još uvijek predsjednik Sabora reagiraju. Vi znate da su oni jasno izrazili svoje opredjeljenje, da je to antifašizam", upozorio je Franjo Habulin, predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca.(Foto: Dino Stanin/PIXSELL)

"Ako će se država odnositi prema ovome šatoru kao što se odnosila i prema prethodnom, onda naravno možete očekivati svašta, ali ne s naše strane", naglasio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni srpsko stanovništvo u Donjem Srbu nije oduševljeno postavljenjem šatora. Pravaši tvrde da imaju pravo i da griješe oni koji ih prozivaju za zle namjere.

"Napadaju konstantno da smo mi ustaše, da smo mi fašisti, da je hrvatska ustaška država. Ne smatram se ni ustašom ni fašistom nego hrvatskim domoljubom", izjavio je Dražen Keleminec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudi li se prema trenutačnoj situaciji, ovogodišnja proslava u Donjem Srbu mogla bi biti najnapetija do sada.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo