zabrinjavajuća analiza / Autocesta A3 između Zagreba i Lipovca najopasnija je u cijeloj Europi

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Autocesta A3 dio je X. paneuropskog prometnog koridora, kojim se ostvaruje najkraća i najpogodnija veza između zapadne i jugoistočne Europe

28.11.2017.
20:20
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Stručnjaci Fakulteta prometnih znanosti za HAK i Nacionalni program sigurnosti izradili su analizu autoceste A3. Pregledom 16 dionica između naplatnih postaja Zagreb istok i Lipovac zaključeno je kako je više od trećine trase visoko riskantn, piše 24 sata. 

Autocesta A3 dio je X. paneuropskog prometnog koridora, kojim se ostvaruje najkraća i najpogodnija veza između zapadne i jugoistočne Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregledom 37,47 posto ceste prometnici je dodijeljeno tek dvije zvjezdice, što se smatra visokom razinom rizika, dok je minimalno prihvatljivom ocjenom od 3 zvjezdice (srednje visoka razina rizika) ocijenjeno 62.53 posto trase.

Rizik je za motocikliste i veći, budući da je čak 84.02 posto trase u kategoriji visokog rizika. Procijenjeni troškovi nadogradnje i rekonstrukcije promatranih dionica autoceste iznose 163,91 milijun kuna, a takvom bi se investicijom moglo, kako pokazuju statističke procjene, u 20 godina spriječiti otprilike 1680 nesreća sa smrtnim posljedicama ili teškim ozljedama. Ta trasa od strane stručnjaka procijenjena je najopasnijom u Europi, piše 24 sata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo