upisali ga tek sada / Autističnog prvašića uprava zagrebačke škole nije htjela prihvatiti pa je nastavu od rujna pohađao ilegalno

Image
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Kako svom djetetu objasniti što se događa i zašto on - kojem su red, stabilnost i rutina ključni - mora u drugu školu?

8.5.2018.
8:24
Thinkstock / Ilustracija
VOYO logo

"Naš je sin dijete s poremećajem iz autističnog spektra. Unatoč svim preporukama struke koje smo imali, unatoč činjenici da Mario nije opasan ni za sebe ni za druge i da nikad nije zabilježen ni jedan eksces, od samog početka ova škola, kojoj pripadamo prema mjestu stanovanja, nije željela prihvatiti Marija. No djeca su ga prihvatila. Naš je Mario bio na sedam dječjih rođendana... On se uklopio, djeca ga vole, iznad svih naših očekivanja. I to je sve što nam je važno. Da pronađe svoje mjesto. Unatoč tome, prošli tjedan, mjesec dana prije kraja školske godine, obavijestili su nas da dijete kreće u drugu školu", započinje potresnu priču otac prvašića za Jutarnji list

Naime, u petak su njegovi roditelji obaviješteni da ne može više pohađati Osnovnu školu Frana Krste Frankopana i da od ponedjeljka pohađa drugu školu, 15-ak metara udaljenu od mjesta stanovanja. No roditelji na to nisu mogli pristati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako svom djetetu objasniti što se događa i zašto on - kojem su red, stabilnost i rutina ključni - mora u drugu školu? 

Odlučili su ga ipak dovesti u školu. Nitko ih nije zaustavio. Prvašić je, naime, "ilegalac" od prvog dana. Kako piše Jutarnji, nakon dvije i pol godine pohađanja rehabilitacijskog programa u Centru "Slava Raškaj" i jedne odgode upisa u prvi razred 2016. godine, prošlog svibnja Mario je došao u svoju matičnu školu na obavezan postupak provjere za buduće prvašiće. Roditelji su došli s gomilom dokumentacije - među ostalim, sa stručnim mišljenjima Centra “Slava Raškaj”, Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež i Logopedskog kabineta Blaži, prema kojima se preporučuje da se dijete upiše u "redovnu osnovnu školu uz prisustvo osobnog pomagača i uz individualizirani pristup".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, povjerenstvo OŠ Frana Krste Frankopana nije bilo takvog mišljenja te su preporučili da se dijete upiše u posebno odijeljenje za djecu s teškoćama u razvoju - kojeg u njihovoj školi nema. Roditelji nisu na to pristali, a stručno povjerenstvo zatražilo je rješenje o upisu od Gradskog ureda za obrazovanje.

Iako su upisi bili početkom lipnja, roditelji su tek 20. lipnja primili rješenje, kojim se odlučuje da će dijete obrazovanje nastaviti u "Slavi Raškaj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao da nitko nije čitao što smo dostavili. 'Slava Raškaj' je jasno rekla da je dijete spremno za redovnu školu. Uložili smo žalbu", izjavio je otac.

"Prema svim relevantnim vještačenjima koje imamo Mario ne pokazuje nikakve nepoželjne oblike ponašanja. Koji je onda razlog da ide u posebno odjeljenje?" pita se otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šok, koji ih je naveo i na javni istup, roditelji su doživjeli u petak 4. svibnja, kada su pozvani u školu.

"Ravnateljice nije bilo, dočekala nas je tajnica i obavijestila nas da od ponedjeljka 7. svibnja Mario više nije učenik ove škole jer su se stekli uvjeti za premještaj u OŠ Ive Andrića. Odbili smo preuzeti rješenje", rekla je majka, a cijelu priču možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo