AUSTRIJANAC OŠTRO OPLEO PO SVOJIMA: / 'Austrija se ponaša kao da je u Hrvatskoj rat, kada nam nisu krive izbjeglice, onda su krivi...'

Image
Foto: Valamar-riviera/Grgo Jelavic/PIXSELL

'Od naših tri tisuće gostiju iz Austrije, njih 75 posto je moralo prekinuti odmor i navrat-nanos putovati u Austriju'

26.8.2020.
20:12
Valamar-riviera/Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Gustav Wurmböck, austrijski suvlasnik Valamara, dao je intervju za tamošnji tjednik Profil pa oštro "opleo" po mjerama austrijskih vlasti prema Hrvatskoj. "Pretjerani akcionizam", riječi su kojima je Austrijanac, inače predsjednik Nadzornog odbora Valamara, opisao te mjere.

Kako prenosi Index, Profil ističe da Valamar posjeduje 34 hotela i 15 kampova i da može primiti 58.000 turista. Zaista, Valamar je najveća turistička grupa u Lijepoj našoj, međutim, ta kompanija je "čvrsto u austrijskim rukama". Wurmböck je prvo upitan kako su gosti iz Austrije reagirali na odluku premijera Sebastiana Kurza i njegove vlade da Hrvatsku stavi na crvenu listu. Kazao je kako "odgovore ne smije reći jer nisu pristojne za novine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠEF RYANAIRA OŠTRO O VLADINIM MJERAMA: /

'Ta ideja je idiotska, neka nam za to što traže plate ili mi nećemo ni letjeti'

Image
ŠEF RYANAIRA OŠTRO O VLADINIM MJERAMA: /

'Ta ideja je idiotska, neka nam za to što traže plate ili mi nećemo ni letjeti'

'Austrijski gosti u Hrvatskoj bili su bijesni zbog odluke naše vlade'

Profil je Wurmböcka prvo pitao kako su gosti iz Austrije reagirali na odluku vlade Sebastiana Kurza da Hrvatsku stavi na crvenu listu, a odgovore ne smije prenijeti jer nisu pristojne za novine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od naših tri tisuće gostiju iz Austrije, njih 75 posto je moralo prekinuti odmor i navrat-nanos putovati u Austriju. Bili su bijesni, naročito zbog poziva da se vrate i zbog roka u nedjelju navečer. Kao da je u Hrvatskoj izbio rat. To nitko u Hrvatskoj nije razumio, pa ni naši gosti", prevodi Index ono što je Wurmböck rekao.

'Stavljanje zemlje na crvenu listu zbog širenja virusa u klubovima je pretjerani akcionizam'

"Na hrvatskoj strani su predugo ignorirali situaciju, ali je situacija u Istri, na Kvarneru i na otoku Krku, gdje većina Austrijanaca ljetuje, bolja u epidemiološkom smislu nego u većem dijelu Austrije. Makarska je pak žarište korone i to zato što su pretvorili noć u dan i partijali kao u Ischglu. Mislim da je stavljanje Splitsko-dalmatinske županije na crvenu listu opravdano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi hotelijeri smo tražili da se zatvore noćni klubovi jer se u njima događa veliko širenje virusa, ali zbog toga staviti cijelu zemlju na crvenu listu pretjeran je akcionizam koji je naročito nepotreban u dobrosusjedskim odnosima", naveo je Wurmböck.

'Kad nam nisu izbjeglice krive onda su Hrvati krivi'

Kako prenosi Index, Wurmböck je mišljenja da je austrijska vlada takvu odluku donijela "kako bi skrenula pažnju s loših epidemioloških brojki u Austriji. Ironično je dodao: "Kada nisu izbjeglice krive za sve, onda su Hrvati." Još je rekao da će se Austrijanci za pet mjeseci radovati svakom gostu iz Hrvatske te dodao da je HZJZ već najavio da će vrlo pozorno pratiti epidemiološku situaciju u Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova procjena je kako austrijske vlasti provode krizni menadžment pa ističe da su "mnoge stvari i u Austriji i u Hrvatskoj dobro napravljene jer inače uopće ne bi imali sezonu ljetovanja". Međutim, smatra da je upozorenje protiv putovanja u Hrvatsku i poziv austrijskim gostima da se vrate iz Hrvatske izvedeno "na prepad".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vlada Austrije nije konzultirala austrijske hotelijere u Hrvatskoj'

Oko 20 posto hotela u Hrvatskoj nalazi se u vlasništvu Austrijanaca, govori Wurmböck te kaže da austrijske vlasti nisu napravile konzultacije s austrijskim hotelijerima u Hrvatskoj, prije svega da ih informiraju o pravom stanju na terenu. Inače, riječ je o hotelima koji su uspješni. Predsjednik Nadzornog odbora Valamara kaže da se u grupaciji njegovih hotela do sada nitko nije zarazio koronom.

Image

09.06.2015., Porec - Svecano otvorenje Luksuznog obiteljsog Valamar Isabella Island Resorta, kategorije cetiri zvjezdice, koji se prostire na cijeloj povrsini smjesten na otoku Sveti Nikola ispred Poreca, novi je biser u turistickom portfelju Valamar Rivijere. Valamar Isabella Island Resort predstavlja najvecu turisticku investiciju u Hrvatskoj ove godine. U gradnju novih i obnovu postojecih objekata ukupno je ulozeno 250 milijuna kuna. Resort ima ukupno 334 smjestajne jedinice u cetiri smjestajne cjeline, uglavnom hotelskih soba i apartmana te moze primiti gotovo 800 gostiju. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

O stanju u Valamarovim hotelima diljem hrvatske obale Wurmböck je govorio na kraju intervjua te rekao da je u Dubrovniku ostvareno tek 30 posto noćenja u odnosu na lani, a u Istri 50 posto. Naveo je da u kampovima ide dobro i da su na 70 posto popunjenosti u usporedbi s 2019. godinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadali smo se da će popunjenost svih hotela u kolovozu doći na 50 posto u odnosu na prošlu godinu, ali stavljanje Hrvatske na crvenu listu je to onemogućilo", prenosi Index izjavu Gustava Wurmböcka.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike