za njih je visina strast / Zaljubljenici u balone na vrući zrak okupirali Zagorje: 'Osjećam se kao da ja letim. To je nešto posebno'

Većina sudionika u svom timu je sa životnim partnerima i članovima obitelji

1.5.2019.
19:45
VOYO logo

Za njih je visina strast. Na trećem Međunarodnom festivalu balona na vrući zrak, 15-ak ekipa iz cijelog svijeta baš je u Zagorju odlučilo pokazati zašto je za njih nebesko plavetnilo drugi dom.

"To je nešto posebno. Osjećam se kao da ja letim", kaže Salum Sharma, pilot iz Indije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je let balonom dječji san. Osobito zimi, kada možete iskusiti let preko Alpa", kaže Michel Abeler iz Austrije.

Ne samo dječji san, već i obiteljska ljubav. Većina sudionika u svom timu je sa životnim partnerima i članovima obitelji pa se može reći da se ljubav prema balonima prenosi s koljena na koljeno, let za letom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi let se dogodio kada sam upoznala muškarca. Koji je evo baš pored mene. Brzo sam postala pilotkinja jer mi se više nije dalo biti samo njegova pomoćnica", kaže Gilene iz Francuske.

"Moja cijela obitelj leti balonom na vruć zrak. Tako da sam ja već gotovo 40 godina u ovome, idem i na natjecanja", kaže Sella Harres iz Nizozemske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok neki imaju golem broj prijeđenih zračnih kilometara, drugi će na svoje još morati malo pričekati.

"Dosada sam letio otprilike 550 puta, oko 700 sati", kaže Michel Abeler iz Austrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Jednostavno mi se uvijek činilo kao zanimljiv sport, nekako avanturistički, nešto novo, nešto što bi možda svatko mogao probati", kaže Elma Mešić, polaznica škole letenja.

Pred Elmom je još puno posla, uz školu koju mora proći. Letenje i pilotiranje izgledaju lako, no zapravo su izazov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morate biti sposobni donositi odluke brzo i biti sposobni precizno reći svojoj posadi, odnosno timu, što trebaju. Nekada radite i po pet, šest stvari istodobno", kaže Sella Harres iz Nizozemske.

Ove godine i gledatelji će moći poletjeti, no ne brinite se,  riječ je o privezanom balonu tako da ne mogu predaleko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kod letova balonom nije dovoljna samo ljubav, već sreća i najvažnije dobri vremenski uvjeti! Bez sunca i idealnog vjetra, šareni baloni nebesko plavetnilo često ne ugledaju.

RTL-ova reporterka javila se uživo iz zraka

Prvi su baloni bili u zraku od rana jutra, a popodnevno uzlijetanje je pod budnim okom i objektivom RTL-ove ekipe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša reporterka Petra Mlačić poletjela je u balonu na vrući zrak iznad Hrvatskog zagorja i javila se uživo u emisiju RTL Danas, a da sve prođe dobro pobrinula se Marija Petrić-Mikloušić, organizatorica relija. 

"Balon nema nikakav volan. Mi možemo upravljati jedino tako da se dižemo i spuštamo na različitu visinu. Prepušteni smo vjetru. To je uvijek avantura, nikad ne znamo gdje ćemo točno sletjeti. To je posebni doživljaj", kazala je Petrić-Mikloušić koja sa suprugom leti gotovo 40 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo