NOVA PRILIKA / Arhitekti: Zakon o obnovi Zagreba treba usmjeriti na socijalna i financijska pitanja

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Zakon treba proširiti brigu o svih sedam temeljnih zahtjeva građenja

20.7.2020.
15:42
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Pet stručnih arhitektonskih udruga i institucija pozvalo je u ponedjeljak vlasti da novi zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu usmjere na socijalna pitanja i probleme financiranja, a ne da se iscrpljuju na stručnim pitanjima koja su riješena postojećim zakonima.

Image
VELIKA STVAR /

Obnovi.zg: Arhitekti pokrenuli platformu za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima

Image
VELIKA STVAR /

Obnovi.zg: Arhitekti pokrenuli platformu za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima

Predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković rekao je na konferenciji za novinare da se arhitekti zauzimaju za osnivanje fonda prilagođenog potrebama obnove zgrada svih oblika vlasništva i na svim područjima gdje postoje oštećenja, a ne samo u središtu Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, arhitekti smatraju potrebnim da zakon proširi brigu o svih sedam temeljnih zahtjeva građenja, od kojih su samo dva danas uključena u postojeći prijedlog. To su mehanička otpornost i stabilnost zgrada, protupožarna sigurnost, pitanja higijene, zdravlja i okoliša, sigurnost i pristupačnost tijekom uporabe, zaštita od buke, pitanja uporabe i očuvanja energije te održiva uporaba prirodnih izvora.

"Sve to treba cjelovito rješavati jer već sad ne znamo u kakvom su stanju električne instalacije i do čega može dovesti njihova povećana uporaba", kazao je Matković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac smatra da postojeći zakoni na relativno prihvatljiv način propisuju razinu i opseg projektne dokumentacije za obnovu, ali bilo bi poželjno da se preskoči administrativna procedura koja usporava provedbu obnove.

Krunoslav Šmit s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu izvijestio je da su profesori i studenti fakulteta izradili tri priručnika za obnovu zgrada koji su solidna stručna podloga za precizan i obziran pristup tome dugoročnom zadatku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska komora arhitekata, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Društvo arhitekata Zagreba, Udruženje hrvatskih arhitekata i Udruga hrvatskih urbanista smatraju da su postojećem prijedlogu zakona potrebne korjenite i sustavne promjene.

Pritom su uputili na prijedloge i konkretne osvrte koje su priložili u javnoj raspravi i pozvali vlast da se osloni na njihovu stručnu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo