BUDUĆNOST GRADA / Arhitekti: 'Zagreb treba novi GUP'; Bandić: 'Kolege iz HDZ-a podržat će GUP najesen'

Udruge i građani najavljuju da će budno pratiti sve planove gradskih vlasti

25.2.2020.
22:00
VOYO logo

Dok se bruse izmjene GUP-a koje na dnevni red Zagrebačke skupštine ne mogu prije svibnja, arhitekti i arhitektice upozoravaju - potrebno je strateško planiranje grada.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok ovo što gledamo uspoređuju s prvobitnom akumulacijom kapitala, arhitekt Otto Barić upozorava: ''Jednim malim klikom u GUP-u jedna mala parcela vrijednosti 1 dolazi do vrijednosti 10 ili 100. To nije logika planiranja, logika je da je dobrobit ukupnom društvu, a ne samo pojedincu“ .

Stoga bi bilo najbolje, kažu, napraviti posve novi dokument prema kojem se u Donjem gradu ne bi gradile javne garaže, a na Hipodromu za kontroverzni projekt Zagrebački Manhattan ne bi bilo mjesta. Kako ističe arhitektica Dinka Pavelić: ''Temeljna priča je da bi uza Savu trebala biti jedna zelena zona…već se više od 50 godina čuva u GUP-u i to je savršena 'zaliha' za rekreaciju, jedan Central park ako već koristimo te metafore New Yorka“.

Pozdravljaju to i iz oporbenih redova pa tako Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, napominje: ''Privatni interes nije nužno suprotstavljen javnom tijekom planiranja i donošenja GUP-a, ali ne smije biti isključivi pokretač planiranja kao što smo vidjeli. U tom cirkusu vidjeli smo da su se pojedinačni interesi gurali ispred javnih interesa“.

Renato Petek, nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini naglašava: ''Predlažemo da se krene s novim dokumentom, to znači odluka za stručne podloge, da se točno odrede kapaciteti, što nam treba za smjer gospodarstva, razvoj, stanovanje, zaštitu okoliša“.

"Njegov GUP, njegova briga" - zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uvjeren je da će dobiti potporu HDZ-a s kojim je u koaliciji i na lokalnoj i na nacionalnoj razini - unatoč ratu amandmanima koji je prije dva tjedna srušio GUP: ''Nije to gradonačelnikov GUP, GUP je abeceda razvoja grada… sad imamo 19 ruku, a kolege iz HDZ-a će najesen to sigurno podržati i neće biti nikakvih problema“.

Iz HDZ-a poruka je samo jedna – pričekajmo Bandićev prijedlog: ''Javnost mora biti upoznata sa svime, apsolutno struka mora reći što misli, to je jedan od bitnijih političkih dokumenata u Skupštini. Vidite da sve funkcionira kako što je funkcioniralo i do sada'', tvrdi Andrija Mikulić, predsjednik GO HDZ-a Zagreba.

Udruge, građani i građanke koji su zbog planiranih promjena GUP-a prosvjedovali, i to ne jednom, najavljuju da će budno pratiti sve planove gradskih vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo