ARBITRAŽNI SUD U ŽENEVI POVJEROVAO JE MOL-OVOM VJEŠTAKU: / Pogledajte, po njemu, sumnjivu snimku tajnog sastanka Sanadera i Hernadija

Image
11.11.2017.
15:31
VOYO logo

Naime, vještak kojeg je angažirao MOL, Robert Quick, bivši britanski policijski inspektor, doveo je u sumnju njezinu vjerodostojnost, tim više što se vrijeme na snimci ne poklapa s onim što je u svom iskazu naveo Robert Ježić, koji je tog dana također sa Sanaderom i Hernadijem bio u restoranu Marcellino, gdje je snimka i nastala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Iskazi Sanadera i Hernádija podupiru iskaz Ježića u pogledu tog sastanka. Međutim, video snimka koju je pribavila Republika Hrvatska u određenoj je mjeri kontradiktorna.

Što se vidi na snimci, a što kažu svjedoci

Na video snimci od 19. listopada 2009., između 13:54 i 13:59 sati, vidi se stol Sanadera. Sukladno iskazu Ježića i računu iz restorana, snimka je trebala prikazivati d Sanadera i Ježića kako dovršavaju ručak. Prema njihovim navodima, Hernádi se nije pridružio Sanaderu prije 15:00 sati. Pa ipak, snimka prikazuje Sanadera i Hernádija kako sjede za čistim stolom u 13:54 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedničko je gledište da trojica gospode govore istinu o dolascima i odlascima protagonista u i iz restorana tog dana; ali vremenski slijed je različit. Stoga, MOL-ov je zaključak da je video snimka morala biti preinačena kako bi snimka potkrijepila iskaz g. Ježića u kojem tvrdi da se susreo sa Sanaderom i Hernádijem 19. listopada 2009. u Marcellinu', navodi se u presudi čije je detalje objavio Večernji list. MOL također naglašava da je trajanje video snimke vjerojatno skraćeno bez ikakvog očitog razloga, zato je Sud zaključio kako bi bilo pogrešno previše se oslanjati na tu snimku, naročito u pogledu datuma i vremena.

'Premda je utvrđeno da nitko od svjedoka nije lagao o datumu, vremenu i mjestu održavanja tog sastanka, moguće je da je netko bio spreman stvoriti dokaze kako bi podupro iskaz Ježića', iznose inkriminirajući zaključak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li u restoranu bilo riječi o mitu?

'Je li itko od prisutnih u Marcellinu rekao išta o tih 5 ili 10 milijuna eura', pitali su arbitri Ježića kojije odgovorio: 'Ne, barem ne dok sam ja bio prisutan'.

Zašto je pak snimka skraćena još tijekom postupka na Županijskom sudu u Zagrebu objasnio je Mario Čerhak, vlasnik Marcellina. Prema njegovim riječima nakon teksta u Nacionalu u kojem se spominjalo da je njegov restoran postao Sanaderov stožer za povratak na vlast odlučio je obrisati dio snimki nadzornih kamera iz Marcellina. No, dio snimke na kojem se vide Sanader i Hernadi, te papirić na kojem je predsjednik uprave MOL-a nešto napisao Sanaderu, nije obrisan.Tijekom istrage, kako je potvrdila sadašnja šefica USKOK-a Tamara Laptoš, snimka je pronađena i postala je dokaz. Iako je Sanaderova obrana tvrdila da je u pitanju nezakonit dokaz, nije izdojvena iz spisa i pregledana je na glavnoj sudskoj raspravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik Marcellina neke je snimke obrisao

'Snimke sam kontrolirao jedini ja, brišem ih ili zadržavam. Povijest ovih snimaka nastala je kad je Nacional objavio da je Marcellino postao stožer za Sanaderov povratak na vlast. Tada sam ja, zbunjen medijskim prikazom, izbrisao sve snimke na kojima je bio Sanader i to sam rekao njegovu osiguranju. Kasnije smo skužili da nije u redu da brišemo sve i nisam znao za tu snimku dok me nisu zvali iz DORH-a', izjavio je na sudu Čerhak.

Iako arbitražna presuda iz Ženeve teško optužuje hrvatsko pravosuđe za manipulaciju dokazima protiv Sanadera danas ju nisu željeli komentirati ni iz DORH-a i sudac Ivan Turudić, koji je vodio prvi proces u korupcijskom slučaju Ina-MOL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo