ARAPI PREUZIMAJU HRVATSKE HOTELE NA JADRANU: / Otkrio detalje velikog posla, koji su njihovi planovi, što će biti s radnicima...

Image

Jako Andabak otkrio je detalje velikog posla s Arapima koji su željeli izgraditi 'zagrebački Manhattan': 'Naravno da je novac važan, ali u ovom slučaju nije bio presudan,

25.3.2021.
13:56
VOYO logo

Jako Andabak prodao je većinu svog turističko-hotelskog biznisa arapskom ulagaču tvrtki Eagle Hills Real Estate, koja je kupoprodajnim ugovorom potpisanim 23. ožujka od Jake Andabaka, Danice Andabak, Ružice Andabak, Ivane Andabak i tvrtke Lucidus d.d. preuzela 4,1 milijun dionica, odnosno 69,7 posto temeljnog kapitala društva.

Kupili hotele, turistička naselja, ali i zračnu luku

Arapski investitor u ovom paketu kupuje hotele i turistička naselja u Brelima, Tučepima, Bolu, Starigrad Paklenici, Omišu i Supetru na Braču, kao i udjele u zračnoj luci Brač. O tome zašto je prodao hotele upravo u ovom trenutku, zašto se ipak odlučio za investitora koji je želio izgraditi "zagrebački Manhattan" i poznat je po kontroverznom projektu Beograd na vodi, Andabak otkriva u razgovoru za Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

12.02.2020., Zagreb - Otvaranje treceg Prstenovog poslovnog foruma Zagreb 2020. "Obrazovanje i poduzetnistvo: izazovi hrvatske buducnosti" u hotelu Sheraton. Jako Andabak.

"Odluku o prodaji donio samo prije jedno dvije tri godine, kad sam konačno presjekao da želim izaći iz turizma. Proces potrage za kupcima traje od prije korone, bili smo već pred potpisivanjem kupoprodajnog ugovora, pa je došla pandemija i pomrsila te planove", rekao je Andabak.

Image
AMERIKANCI KUPUJU 11 HOTELA NA NAJATRAKTIVNIJIM LOKACIJAMA NA JADRANU: /

A bit će i prvi stranci - vlasnici hrvatske zračne luke

Image
AMERIKANCI KUPUJU 11 HOTELA NA NAJATRAKTIVNIJIM LOKACIJAMA NA JADRANU: /

A bit će i prvi stranci - vlasnici hrvatske zračne luke

Propao posao s KSL-om

Potvrdio je da je američki fond KSL Capital također bio jedan od potencijalnih kupaca s kojim su pregovarali, ali da na kraju to nije uspjelo. "Zašto? Američki fond imao je svoje fondovske procedure i kako se kaže u narodu, pokušavali su cijediti iz suhe drenovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako sam kad je istekao ekskluzivitet prava na kupnju, koji smo produžavali dva puta, odlučio više ne produživati i u igru ubaciti i novog potencijalnog kupca, koji se na kraju pokazao mnogo brži i jasniji. Svidjelo mi se nekoliko stvari koje su na kraju presudile.

Predstavnici Eagle Hills Real Estatea odmah su otvoreno rekli što žele, bili su vrlo jasni, a najviše mi se sviđalo kako su postavili priču u budućnosti, neovisno o novcu. Postavili su projekt na za mene prihvatljiv način, iako sam svjestan da ja ne mogu određivati nekome što će raditi sa svojom imovinom", objasnio je Andabak za Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razvijat će luksuzni turizam, a svi radnici ostaju?

Dodao je da su ponudili nešto više od KSL-a, ali da nisu u pitanju neke značajne razlike u iznosima. "Naravno da je novac važan, ali u ovom slučaju nije bio presudan, već je važnu ulogu odigrao sam proces pregovora i vizija koju su ponudili za budući razvoj", rekao je i objasnio da je plan razvoja investitora podići kvalitetu i kategorizaciju svih objekata, odnosno razvoj luksuznog turizma.

Plan je dio hotela podići na pet zvjezdica, dio na četiri, i pritom mi je drago da su oni ocijenili da ekipa koja je zaposlena u Sunce hotelima može to sve odraditi, da imamo ljude koji su na razini takvog zadatka. Stoga uopće ne razmišljaju o tome da dijele otkaze, ljudi su im se svidjeli i na to sam jako ponosan jer su zaista zaslužni za sve ono dobro što postoji u kompaniji. Također, njihov cilj nije kupnja da bi prodali, oni žele razvijati proizvod i ostati tu bar 20-30 godina", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da Eagle Hills ima ugovore s nizom vrhunskih svjetskih hotelskih brendova, kaže da očekuje da će neki od tih brendova doći u neke od hotela iz portfelja, a možda i više njih.

Demantira da ga je Bandić spojio s Arapima

Andabak kaže da ga ne zabrinjava reputacija investitora koji se povezuje s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem i projektom koji na kraju nije uspio zbog mutnih poslova. "Ne vidim ništa što bi ukazivalo na nepravilnosti kod ovog ulagača i ove transakcije", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da ga Bandić nije spojio s Eagle Hillsom. "Odlučno demantiram takve tvrdnje. S pokojnim gradonačelnikom sam imao takav odnos da niti sam ja njemu platio kavu niti on meni. Viđali smo se na nekim događajima na koje smo obojica bili pozvani, imali smo korektne odnose, ali nikad nismo zajedno radili. Eagle Hills je jedan od zainteresiranih kupaca koju su se javili na pozivu za investitore koji smo napravili prije više od godinu dana s kućom KPMG. Tamo smo dobili dvadesetak neobvezujućih ponuda i filtrirali smo njih nekoliko koji su bili najkonkretniji", objasnio je.

Zadovoljan je cijenom

Cijeli proces je odradio usred najveće krize u povijesti turizma izazvane pandemijom koronavirusa, ali Andabak kaže da je zadovoljan cijenom za koju misli da je možda za koji promil niža nego da su pregovarali u vrlo uspješnoj 2019. godini. To, dodaje, pokazuje da investitori vjeruju u turizam i njego oporavak nakon ove krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom paketu nije cijeli njegov turistički biznis. "Ostaju nam projekti na kontinentu, Bizovačke toplice i projekt Stubaki, hotel u Splitu, nešto u Svetom Filipu i Jakovu…to je kontinuirano na prodaju iako se ne mislim sada time intenzivno baviti, ništa nije hitno", rekao je.

Vinograd i farma krava

Nakon svega planira se baviti pametnom poljoprivredom i uložiti velik novac u projekt pametnog vinograda na Braču, gdje već imaju vinograde Stina. "Cilj je pokazati kako se može upravljati procesom proizvodnje grožđa i vina s minimalnim utjecajem na prirodna zbivanja, uz ekološku zaštitu od pretjeranog utjecaja sunca, isušivanja tla, nepogoda kao što su vjetrovi ili mraz i slično. Cilj je da stvorimo takve uvjete da mjerimo stanje u listu i plodu i reguliramo koliko sunca 'pustiti' da dobijemo optimalan rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da će uložiti i u farmu krava na Bilogori. "E, sad će moje krave dobiti i plažu, odnosno na pašnjaku će imati natkriveni dio da same odluče hoće li boraviti na suncu ili hladovini", rekao je Andabak za Poslovni dnevnik.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo