APSURDNO: / Zbog manjka liječnika neki od njih natuku i 300 prekovremenih, a država ih zbog toga želi kazniti

Image
Foto: Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL

Gotovo da nema liječnika u Hrvatskoj koji ne radi prekovremeno. Liječničkog kadra kronično fali, a bolesnih uvijek ima. Prema Zakonu o radu, ako rade previše, liječnici za to mogu biti kažnjeni

9.8.2017.
8:45
Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL
VOYO logo

'Prema Zakonu o radu na godišnjoj razini preko 180 sati je dozvoljeno. Međutim, neki put se zna dogoditi da se kroz mjesec približimo do osamdesetak, pa čak i stotinjak prekovremenih sati', rekao je Robert Ivšak, medicinski tehničar koji radu kirurškoj sali za dnevnik.hr.

To je protuzakonito pa neki liječnici zbog toga bivaju kažnjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve bolnice krše Kolektivni ugovor

'U ovom trenutku sve državne bolnice krše neku od stavki Kolektivnog ugovora. Liječnici rade vše od 16 prekovremenih sati mjesečno, rade u protuzakonitim šihtama od 24 satnih dežurstava', rekla je Ranka Serventi Seiwerth iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL).

Jedan kirurg traumatologije iz KBC-a Sestra milosrdnice nabio je preko 300 prekovremenih sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kako? Srpanj mjesec - dežurstva, pokrivaju godišnje odmore i bolovanja koja se na žalost dogode', kaže ravnatelj KBC-a Mario Zovak.

Ukupno liječnici u Hrvatskoj nakupe tri i pol milijuna prekovremenih. Oni se plaćaju 60 kuna po satu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i Milan Kujundžić koji sada obnaša funkciju ministra zdravstva operira hitno slučajeve u KB Dubravi. Svi su pacijenti na prvom mjestu, a tek onda zakoni koji su, kaže ministar, u slučaju prekovremenih sati doista kontradiktorni.

Prvo realnost, a onda zakoni

'Postoje određene stvari koje su kontradiktorne. Ali više puta sam rekao da prvo moramo poštivati realnost i životnu potrebu, a onda zakone i pravilnike prilagoditi tome, pa ćemo u tome smislu i nastojati. Ali kažnjavati nekoga zato što je radio, mislim da nema smisla. A sigurno da je bilo nekih pisanja sati i nepravilnosti što naravno treba sankcionirati. To moramo uskladiti. I naravno da ću razgovarati, a već smo na tomu tragu počeli radnje', kaže Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve dok se to ne dogodi, manjak kolega medicinski djelatnici će morati pokrivati radeći prekovremeno kako bi sustav ostao održiv.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo