APSURD U HRVATSKIM ŽELJEZNICAMA: / HŽ Cargo se bori s manjkom lokomotiva dok ih HŽ Putnički promet-prodaje

Image

O novom hrvatskom apsurdu danas se raspisao Novi list. Naime, HŽ Cargo ima nedostatak lokomotiva, dok HŽ Putnički prijevoz ima višak lokomotiva - koje prodaje

11.2.2017.
21:03
VOYO logo

HŽ Cargo ima nedostatak lokomotiva koje bi vukle kompozicije s teretom. Sestrinsko poduzeće HŽ Putnički prijevoz pak u svom inventaru ima 66 dizelskih i elektro lokomotiva, no koristi ih samo 46. 10 do 20 lokomotiva koje HŽ Cargu nedostaju na dnevnoj bazi, ipak neće dobiti od HŽPP-a jer će ih oni radije prodati.

Plan restrukturiranja

Takva je odluka zaista neobična jer se radi o sestrinskim poduzećima, a HŽ Cargo se ionako suočava s privatnom konkurencijom za razliku od HŽ Putničkog prijevoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem nije uspjelo riješiti ni Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a kao glavni razlog tome navode plan restrukturiranja HŽ Putničkog prijevoza.

Prema tom bi planu HŽPP do kraja 2017. trebao intenzivirati aktivnosti i mobilizirati sve resurse s ciljem prodaje nekretnina i pokretne imovine, odnosno vagona i lokomotiva. Višak lokomotiva u posjedu HŽPP prosječne su starosti oko 30 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javni natječaji

Trenutno su otvorena dva natječaja za javnu ponudu za njih. Prodaje se tako po osam dizel i električnih lokomotiva po početnoj cijeni 3.75 milijuna kuna za električnu i 1.5 milijuna za dizel lokomotivu. Moguće je da će se one iznajmiti HŽ Cargu ako se kupac ne pronađe, no ta opcija još nije potvrđena.

HŽ Cargo je na upit Novog lista odgovorio da im je trenutni broj lokomotiva dovoljan, ali kako bi održali posao u ovoj godini, trebat će im još 14 lokomotiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zatražili smo od HŽ Putničkog prijevoza u dugoročni najam 10 električnih i četiri 4 dizelske lokomotive', rekli su iz HŽ Carga.

Image
KAKO HŽ DISKRIMINIRA SLAVONIJU: /

Putujemo istim, a tako različitim prijevozom

Image
KAKO HŽ DISKRIMINIRA SLAVONIJU: /

Putujemo istim, a tako različitim prijevozom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo