Za nepropisno prelaženje ceste / Apsurd u Omišu: Grad je preko noći izbrisao zebre kako bi ubrzali promet pa kazne dobivaju - pješaci!

Građani smatraju da su trebali biti upozoreni o promjenama

15.7.2019.
7:00
VOYO logo

Gdje su nestale naše zebre, ovih se dana pitaju brojni Omišani. Prije tri dana grad Omiš je bez upozorenja uklonio tri pješačka prijelaza, a pješake koji su nastavili prelaziti cestu na tim mjestima zaustavljali policajci i kažnjavali.

U gradu objašnjavaju - zebre su uklonili da riješe problem prometnih gužvi, odnosno osiguraju veću protočnost prometa u središtu grada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo gdje je prije koji dan bio pješački prijelaz, sada ga više nema, ali neki pješaci i dalje baš na tim mjestima prelaze prometnu omišku cestu. Građani smatraju da su trebali biti upozoreni o promjenama.

Policajci nisu upozoravali, već kažnjavali

"Pripreme nisu napravljene dobro, jer ako je već došlo do brisanja pješačkih staza onda je trebalo  pripremiti građane da je došlo do tog momenta i par dana naše ljetne policajce ostaviti na tim prijelazima da upozoravaju ljude", kazao je Milivoj Juričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteklih dana policajci su bili tu, ali ne upozoravati već - kažnjavati.

"Smatram da nije trebalo kazniti pješake, dati im neko upozorenje, objasniti im da ne možete tu izbrisali smo što smo izbrisali", smatra Ante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatskih cesta dobili smo objašnjenje:

"Elaborat je izrađen u cilju povećanja protočnosti prometa kroz Grad Omiš jer veliki broj pješaka posebice u turističkoj sezoni, a koji koriste pješačke prijelaze, zaustavljaju promet vozila te na takav način generira zastoje".

Nakon suglasnosti Ministarstva prometa obavljeni su i radovi. No, takve intervencije u prometu, mogu biti i opasne smatraju stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da je opasno jer pješaci prelaze kako kome padne na pamet, jednostavno prelaze. Najbolje bi bilo da nitko ne prelazi, pa ne bi bilo nikakvih problema za protočnost, a to je nemoguće i neostvarivo", kazao je sudski vještak za cestovni promet i motorna vozila, Stanko Smodlaka.

No, neki primjećuju da su gužve ipak manje uz manje pješačkih prijelaza

"Mi se svi slažemo lokalci, jer to je trebalo davno napraviti, isti takav pješački je samo male dalje", kazala je Marija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi koji imaju proći ionako će proći, malo će se nahodati, to je njima manja muka, nego autima, jer oni su agresivniji od auta. Ja vidim kako srljaju kao ovce na pješački auta moraju kočiti", rekao je Jozo.

Jedino trajno rješenje za Omiš je obilaznica koja se čeka već desetljećima, ako ne ništa spreman je barem tunel koji ne vodi nigdje. Do tada i izbrisani pješački prijelazi morat će poslužiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo