'SVE PO PROPISIMA' / Apsurd hrvatskog školstva: Sedam puta joj organizirali popravni. I na kraju - odbila odgovarati

Na 7. terminu se pojavila, no odbila je odgovarati jer je u komisiji bio profesor koji ju je i srušio.

13.2.2019.
7:00
VOYO logo

Učenica 1. razreda Gornjogradske gimanzije u Zagrebu, šest je puta izbjegla izlazak na popravni ispit - svaki put  opravdavajući se zdravstvenim problemima za koje je predočila i liječničku ispričnicu. 

Na 7. terminu se pojavila, no odbila je odgovarati jer je u komisiji bio profesor koji ju je i srušio. "Učenica je na ispitu povijesti 5. veljače pala ispit i budući da je ponavljač, ona se ne može upisati u drugi razred naše škole, nego će ponavljati razred i ponovno ići u prvi razred", rekao je  ravnatelj Gornjogradske gimnazije Zagreb Radovan Librić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, neki poput sindikata ne žele da stvari ostanu nedorečene. Pitaju se: kako je moguće nekome dopustiti ovoliki broj izlazaka na ispit. Prema njima, krivci za to su poznati.

"Prosvjetna inspekcija stavila se u zaštitu roditelja koji očito imaju veliki utjecaj"

"Jedan učenik na popravni ispit može izaći samo jedanput, iznimno možda dva puta. Sedam puta ne može nikako. Ovdje je krivica isključivo na Prosvjetnoj inspekciji koja se stavila u zaštitu roditelja koji očito imaju veliki utjecaj i veliku moć", rekao je predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjetna inspekcija u početku je pronašla neke nepravilnosti, no tijekom posljednjeg izlaska na teren 6. veljače utvrđeno je da je sve završeno prema propisima. Iz Ministarstva objašnjavaju da se u ovom slučaju nikome nije pogodovalao, već se jednostavno morao poštovati zakon.

"Odredbe Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisuju da je škola dužna, ako učenik zbog bolesti ili drugog opravdanog razloga ne pristupi popravnom ili predmetnom, odnosno razrednom ispitu u propisanim rokovima, omogućiti učeniku polaganje ispita nakon prestanka razloga zbog kojeg nije pristupio ispitu", odgovorili su iz Ministarstva obrazovanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojka, koja je za čak 700 sati izostanaka, kao i za izostanke s popravnog ispita uvijek imala ispričnicu u očima zakona imala je valjana opravdanja. No, da je kojim slučajem sve završilo drugačije i da je ispit prošla, bez problema bi se mogla upisati u viši razred. Kako - rijetkima je očito jasno!   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo