Apotekarka u Dugom Ratu iz vjerskih razloga odbila izdati antibebi pilule

Vlasnica jedne ljekarne iz Dugog Rata odbila je 39-godišnjoj stanovnici tog mjesta izdati kontracepcijske tablete unatoč tome što je imala liječnički recept.

6.2.2013.
9:27
VOYO logo

"Vlasnica ljekarne kazala mi je da se prodaja kontracepcijskog sredstva protivi njezinim vjerskim uvjerenjima, bez obzira na to što imam liječnički recept. Nije pomoglo ni što sam isto sredstvo godinama bez problema uzimala u njezinoj ljekarni", riječi su kojima se 39-godišnja stanovnica Dugog Rata požalila Slobodnoj Dalmaciji ističući da su joj uskraćene tražene tablete. Dodaje da se zbog toga požalila svom ginekologu, koji joj je kazao da joj je ljekarnica dužna dati tablete na temelju liječničkog recepta.

"Potom sam se raspitivala kod udruga za zaštitu potrošača, tražila po internetu i nigdje nisam našla da ljekarnici imaju pravo na prigovor savjesti. Imaju ga ginekolozi ako ne žele obaviti abortus, ali svejedno moraju osigurati pravo pacijentici da joj usluga bude pružena", ispričala je Dugoraćanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ima i drugih ljekarni'

Vlasnica ljekarne pretežno se slaže s njenom pričom, no kaže da je nedavno na "jednom stručnom skupu od kolegica saznala" da po zakonu više nisu dužne izdavati kontracepcijska sredstva ako se to protivi njihovim vjerskim uvjerenjima. Dodaje pak da je spremna izdati kontracepcijsko sredstvo u slučaju da se ono uzima zbog određenih ginekoloških problema žene. Na pitanje što s onim stanovnicima koji se tabletama žele zaštiti od trudnoće odgovara: "Ima i drugih ljekarni."

Predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan pak tvrdi da ljekarnici imaju pravo na određeni prigovor savjesti, ali su tada "dužni osigurati da uslugu koju ne žele dati pruže njihovi kolege ili u drugoj smjeni ili u drugoj ljekarni". Dodao je i da ljekarnički prigovor nije reguliran propisima, te da ljekarnici krše propise kad ga koriste kao alibi za odbijanje usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo