'ŠTETA JE NEMJERLJIVA' / Apel neretvanskih proizvođača mandarina: 'Bez straha ih možete kupovati. Zabranjeni pesticid koristili su neodgovoreni pojedinci'

'Nema kolektivne odgovornosti ovdje su odgovorni pojedinci. Njih treba što prije pronaći, ukloniti ih iz sustava proizvodnje', kazao je Željko Bjeliš

10.11.2023.
22:05
VOYO logo

Neretvanski proizvođači mandarina su očajni. Zabranjeni pesticid, kažu, koristili su neodgovorni pojedinci, a štetu snose svi. Tvrde kako je stvorena klima kolektivne krivnje i odgovornosti svih proizvođača mandarina u dolini Neretve, što kažu, nije istina.

Pozivaju kupce da bez straha nastave kupovati i konzumirati mandarine od provjerenih dobavljača. Resorno ministarstvo i inspektorat pak pozivaju da sve slučajeve korištenja zabranjenog pesticida detektiraju i zaustave njihov proizvodni sustava te uvedu stalno praćenje na njihovom gospodarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ODAKLE TO VAMA?' /

Plenković o istrazi EPPO-a: 'Gdje su oni rekli da je to europski novac? Je li to opet neko plasiranje preko medija?'

Image
'ODAKLE TO VAMA?' /

Plenković o istrazi EPPO-a: 'Gdje su oni rekli da je to europski novac? Je li to opet neko plasiranje preko medija?'

"Ma šteta je ogromna, šteta je nemjerljiva i nepovratna za ovu godinu, međutim, vrlo bitno je istaknuti da je šteta nastala i jednom neprimjerenom interpretacijom dijela medija koji su krivo prenijeli izvješće Državnog inspektorata gdje je bio problem s pošiljkom koja je trebala završiti u Republici Srbiji, gdje je od 15 proizvođača tek proizvod jednog proizvođača bio nezadovoljavajući, odnosno roba svih ostalih 14 proizvođača je bila uredna", kazao je predsjednik Udruge proizvođača agruma s područja Neretve Željko Bjeliš za Danas.hr .

'Nema kolektivne odgovornosti'

"Nema kolektivne odgovornosti ovdje su odgovorni pojedinci. Njih treba što prije pronaći, ukloniti ih iz sustava proizvodnje, za njih odrediti nekakve kaznene mjere, ali svim onim proizvođačima koji su ispravni, a tih je u Neretvi, 99%, pa i više, omogućiti daljnji proces prodaje", kazao je Bjeliš te pozvao potrošače neretvanske mandarine da bez ikakvog straha kupuju mandarine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: U Zagorju počinje Martinje. Policija na terenu, a palo je prvo uhićenje: 'Imao je 2,04 promila'

"Uvijek će biti onih koji krše zakon, tako da zbog promila ili postotka određenih proizvođača ne može trpjeti cijela dolina Neretve", kazao je predsjednik Udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo