PISALI MINISTARSTVU / Apel liječnika zbog ispričnica: traže da roditelji opet mogu opravdati izostanak djece iz škole

Obiteljski liječnici ponovno se žale na prekomjerno ispisivanje ispričnica, koje ih traže roditelji kako bi opravdali djetetov izostanak iz škole zbog trodnevnih viroza. Njih više od 200 Ministarstvu su poslali pisma u kojima traže promjenu Pravilnika

3.3.2016.
19:00
VOYO logo

Obiteljski liječnici zasuti su pozivima roditelja koji traže ispričnice za djecu, koja zbog trodnevnih viroza ne idu u školu, pa umjesto na pacijente, vrijeme troše na ispisivanje ispričnica.

"Mi pišemo puno ispričnica jer nije to samo za školu - trebate za balet, trebate za plivanje, trebate za judo, plesanje", kaže liječnica Vjekoslava Amerl Šakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvu obrazovanja zato su poslali više od 200 pisama u kojima traže izmjenu Pravilnika zbog kojeg roditelji traže ispričnice jer sami mogu ispričati samo izostanak djeteta iz škole u trajanju od tri dana, koji ne mogu biti uzastopni. Iz Ministarstva odgovaraju: Pravilnik treba potaknuti odgovorno ponašanje učenika, a trodnevne izostanke mogu opravdati razrednici.

"Statutima većine osnovnih i srednjih škola bile su odredbe koje su propisivale da izostanak djeteta do tri dana može opravdati razrednik, do 7 radnih dana ravnatelj, a učiteljsko/nastavničko vijeće za izostanak do 15 radnih dana", priopćilo je Ministarstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sami roditelji kažu da im je novi Pravilnik donio komplikacije.

"Imali smo slučaj da je mali bio u 12. mjesecu bolestan, nije bio uzastopno bolestan, nismo htjeli koristiti to pravo njihovo što su dali tri dana nego smo morali liječniku i svaki put smo morali ići tamo čekati. A uz potpis liječnika trebao je i naš potpis i još osobno doći kod razrednice to opravdati", ispričala nam je majka jednog učenika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ne bi bilo zbrke, ravnatelj zagrebačke osnovne škole Vrbani smatra da Pravilnik treba doraditi. 

"Taj dio o čemu vam ja sad pričam, o virozi, on još nije ugrađen u taj Pravilnik. Dakle, da doista, ako se radi o virozi da ne treba ići kod liječnika nego da se to može riješiti s roditeljima", rekao je Božo Margetić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manje pisanja ispričnica, više vremena za pacijente - poručuju i liječnici, koji se nadaju da će ih se ovaj put poslušati.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo