GORUĆE PITANJE / Anušić: 'Kada se usuglasimo o najboljem načinu vraćanja vojnog roka, javnost će biti obaviještena'

Image
Foto: Borna jaksic/PIXSELL

Ministar je također podsjetio na značajnu vojno-redarstvenu operaciju Maslenica i naglasio da je ta akcija dokazala da Hrvatska više nije samo sposobna obraniti se, već i oslobađati svoj teritorij

22.1.2024.
12:57
Borna jaksic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar obrane Ivan Anušić istaknuo je u ponedjeljak u Zadru da je pitanje vraćanja vojnog roka ozbiljna tema koja zahtijeva široki konsenzus na operativnoj, financijskoj i političkoj razini. Podsjetio je da je vojni rok u Hrvatskoj zamrznut 2008. godine te naglasio da je potrebno pažljivo pristupiti ovom pitanju.

"Vraćanje vojnog roka je preozbiljna tema koja zahtijeva operativni, financijski, infrastrukturni i politički konsenzus. Kada se postigne suglasnost o najboljem načinu vraćanja vojnog roka ili vojne izobrazbe, javnost će biti obaviještena. Svi imaju svoje vizije kako bi to trebalo izgledati, ali na kraju će struka donijeti odluku o provedbi", istaknuo je ministar Anušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je također podsjetio na značajnu vojno-redarstvenu operaciju Maslenica i naglasio da je ta akcija dokazala da Hrvatska više nije samo sposobna obraniti se, već i oslobađati svoj teritorij.

Image
kad u vojsku pođeš... /

U vojsku se nekad moralo ići. Danas nitko ne želi. Ipak, vojni rok se vraća? Trajat će 30 dana, odmah nakon srednje

Image
kad u vojsku pođeš... /

U vojsku se nekad moralo ići. Danas nitko ne želi. Ipak, vojni rok se vraća? Trajat će 30 dana, odmah nakon srednje

"Maslenicom smo dokazali da nismo više samo u stanju obraniti se, već i oslobađati svoj teritorij. To je bila jedna od najvažnijih akcija koje je Hrvatska vojska izvela, povezana s 'Olujom' i oslobođenjem hrvatskog teritorija. Maslenica je bila ključna operacija koja je spojila jug s ostatkom Hrvatske", izjavio je ministar Anušić nakon polaganja vijenca kod spomen-obilježja Kocka u uvali Jazine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proslava 31. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica obuhvatila je različite aktivnosti, uključujući polaganje vijenaca, odavanje počasti poginulim braniteljima i budnicu zadarske Gradske glazbe. Akcija Maslenica, poznata kao operacija "Gusar", započela je 22. siječnja 1993., a njezin cilj bio je osloboditi strateški važne točke koje su bile pod okupacijom, omogućujući ponovno prometno povezivanje jugozapadne i sjeveroistočne Hrvatske. Poginulo je 127 hrvatskih branitelja tijekom te operacije i neposredno nakon nje.

POGLEDAJTE VIDEO: Sad se opet vraća? Vojni rok zamrznut je 2008. Tada je više od 70% djece imalo priziv savjesti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo