PREDSJEDNIČKI KANDIDAT / Anto Đapić u RTL-u Danas: 'Škoro ima nejasne pozicije o Titu i antifašizmu'

Đapić je otkrio što će za dobivanje potpore tražiti od kandidata u drugom krugu predsjedničkih izbora

17.12.2019.
19:15
VOYO logo

Predsjednički kandidat i predsjednik stranke DESNO Anto Đapić gostovao je u RTL-u Danas. 

"Za mene je institucija predsjednika simbol državnosti, a državnost je način upravljanja svojom slobodom. Smatram da je nakon smrti prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana način upravljanja hrvatskom slobodom došao u slijepu ulicu i temeljem svojeg iskustva i znanja i nakon desetogodišnje političke hibernacije i micanja iz hrvatske politike, procijenio sam da je u ovom trenutku ponovno potrebno progovoriti o ugrozi temeljnih hrvatskih sloboda. Smatram da smo ono što smo 90-ih godina, kod megaprojekta stvaranja hrvatske države, negdje u hodu izgubili, taj dio vrijednosti za koje sam se zauzimao i 1991. godine i danas", kazao je Đapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li on projekt HDZ-a za oduzimanje glasova Škori u Slavoniji?

Komentirao je činjenicu da je na prošlim predsjedničkim izborima odustao od utrke i podržao Kolindu Grabar-Kitarović i nagađanje da je ove godine on projekt HDZ-a kako bi se u Slavoniji uzeli glasovi Miroslavu Škori. "Ta floskula i napad idu samo iz Stožera Miroslava Škore i nije vrijedan pravog osvrta", kazao je Đapić. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Škoru sam uvjerljivo pobijedio 2008. godine na izborima za gradonačelnika Osijeka gdje sam  osvojio gotovo dvostruko više glasova i mandata od njega. To su najniža podmetanja. Na izbore sam izašao ne da bih nekome nanio štetu nego da se borim za ona uvjerenja i političke smjernice i programe koji su rezultat moga 30 godišnjeg rada u hrvatskoj politici. Ono što ja zagovaram je jedino ono što može Hrvatsku pokrenuti iz žabokrečine u kojoj se nalazi", kazao je Đapić. 

"U Ustav ugraditi kršćanstvo umjesto antifašizma"

Istaknuo je najvažnije točke svog programa. "Inzistiram na ugradnji kršćanstva u hrvatski Ustav umjesto antifašizma koji je protivna platforma svemu onome što je u Hrvatskoj vrijedno i dobro. Promjena izbornog zakona na način da pretvorimo Hrvatsku u jednu izbornu jedinicu gdje bi svi državljani imali jednako pasivno i aktivno biračko pravo. Zaštita Hrvata u BiH s formiranjem trećeg entiteta, odnosno samostalne naše etničke jedinice, Republike u BiH", kazao je Đapić te dodao kako su to uvjeti koje će postaviti kandidatima u drugom krugu ako žele njegovu potporu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko bude najbliži ovim stajalištima, onda bih mogao razmišljati o potpori kandidatu ili kandidatkinji", kazao je Đapić. Komentirao je i činjenicu da je u Škorinu timu i nekoliko bivših pravaša. 

Političar nacionalne desnice

"Jesu neki, ali ne znam koliko su oni bili pravaši. Škoro ima nejasne pozicije oko uloge Tita i antifašizma i nekih drugih stvari. Imao je dosta gafova koji ne idu s pozicijom nacionalne desnice. Oni su pokazali svoju slabost i nespremnost da se sami upuste i  reafirmiraju tu nacionalnu hrvatsku desnicu pa sam se ja i zbog toga kandidirao", rekao je Đapić i dodao kako je on političar nacionalne desnice što ne znači da je on najdesniji kandidat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da desno nužno ne znači negativno. Ono što govorim misli velika većina hrvatskog naroda samo ih se treba osloboditi da se kod glasovanja u prvom krugu ne boje glasovati za Antu Đapića", zaključio je Đapić. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo