DEVASTIRANO STANJE ZAGREBAČKIH VILA / Antivodič po Zagrebu: upoznajte najljepše vile kao ružne ruševine

Antivodič po Zagrebu ima 500 stranica, napisala ga je arhitektica Zrinka Paladino, poznata kao zvizdačica koja je javno progovorila o tome kako Milan Bandić sklapa poslove u Zagrebu

25.4.2017.
22:35
VOYO logo

Zrinka Paladino ovaj je put javno progovorila o tome kako su najljepše zagrebačke vile, zgrade i kavane, iz 30-ih godina prošlog stoljeća - sada postale najružnije zagrebačke ruševine jer se nitko o njima ne brine. Ovako je kultna zagrebačka kavana izgledala 70-ih godina, a ovako izgleda danas.
"Nažalost vidljivo je iz priloženog što se dogodilo. Riječ je o poznatoj arhitekturi eminentnog hrvatskog arhitekta Slavka Levija s početka 30-ih koja je uključivala vilu Hirschler i kavanu Šumski dvor. Danas je u totalno devastiranom stanju, interijer je do krajnosti uništen. Nevjerojatno je da danas nismo u stanju održavat ni ono što smo prije stotinjak godina bili u stanju", kaže Zrinka Paladino.

Sličan slučaj je i s vilom Pfluger. Ova vila Stjepana Planića, poznatog hrvatskog arhitekta za kojeg mnogi znaju je iz 42., dovršena je 44. i predstavlja jedno  od rijetkih ostvarenja iz razdoblja drugog svjetskog rata.
"Kao i svako kulturno dobro, naravno, vlasnici su dužni održavati. Ukoliko to nije tako, po Zakonu o održavanju kulturnih dobara može se imenovati i privremeni skrbnik koji onda sanira i u biti spašava kulturna dobra na račun vlasnika*, objašnjava Paladino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paladino naglašava da je Antivodič po Zagrebu namijenjen svim Zagrepčanima, ne samo stručnim konzervatorima, arhitektima, dizajnerima i povjesničarima umjetnosti, kojih se te teme direktno tiču nego uistinu svim onima kojima je stalo do Zagreba i njegovog boljitka.

Kuća sa zagrebačkog Jabukovca na broju 15 ostvarenje je sjajnog arhitekta Drage Iblera

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim njezino stanje je do krajnosti derutno i prolazeći kraj te kuće uistinu možemo, kako sam napisala u vodiču, pognuti glavu. Na stražnjoj strani se dogodio kaos. Upravo to sjeverno pročelje pokazuje tu tužnu sudbinu vile Bauer. Tu su riječi čak i suvišne", objašnjava Paladino. 

"Tu bi trebale uslijediti kazne za načinjeno međutim to sve nekako u našem društvu zakazuje. Sve ovo što je napravljeno nelegalno u pravilu bi trebalo uklanjati inspekcijskim nadzorima", naglašava Paladino.  Na upit očekuje li da će se to dogoditi nakon što netko od nadležnih pročita njezinu knjigu. odgovorila je: "Pa u nadi je spas!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo