'I HRVATSKA JE BILA ŽRTVA' / Plenković otkrio je što će biti s našim ulaskom u Schengen: Od jednog europarlamentarca je dobio neobičan poklon

Image
Foto: Profimedia

Premijer Andrej Plenković je u Bruxellesu naglasio kako će Europski parlament već sljedećeg tjedna u porceduru uputitit prijedlog za ulazak Hrvatske u Schengen

22.6.2022.
17:10
Profimedia
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u srijedu se obratio zastupnicima Europskog parlamenta tijekom plenarne sjednice. Predsjednica parlamenta Roberta Metsola i predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber tim su povodom istaknuli da je europski put Hrvatske priča o uspjehu.

Metsola je naglasila kako je Europski parlament podržati hrvatski ulazak u eurozonu i Schengen, istaknuvši pritom kako je Hrvatska u potpunosti spremna. Time je, piše Večernji, ušutkala kritičare koji spočitavaju Hrvatskoj kršenje ljudskih prava pri čuvanju vanjske granice EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVE NAPETOSTI /

Slovenija će blokirati ulazak Hrvatske u Schengen: Uvjetovat će ga provedbom arbitražne odluke o granici

Image
NOVE NAPETOSTI /

Slovenija će blokirati ulazak Hrvatske u Schengen: Uvjetovat će ga provedbom arbitražne odluke o granici

Premijer Plenković je otkrio kako bi odluka o ulasku RH u Schengen već od sljedećeg tjedna trebala biti u proceduri Europskog parlamenta, koji bi trebao dati suglasnost, a konačnu odluku donosi Vijeće Europske unije, odnosno države članice.

Paralele s Ukrajinom

U svome govoru premijer se osvrnuo i na stanje u Ukrajini. "Hrvatska je također bila žrtva agresije, u to vrijeme velikosrpske politike Miloševićevog režima", poručio je i povukao paralele u ruskom negiranju postojanja Ukrajine i “gotovo nevjerojatnom narativu o denacifikaciji Ukrajine” s onim što se u Hrvatskoj događalo početkom devedesetih. "Slično je kao i u agresiji na Hrvatsku, i kad je riječ o identitetu i denacifikaciji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Plenkovićeva izlaganja govorili su predstavnici zastupničkih klubova. Pučanin Manfred Weber nadovezao se na premijerov govor te odao počast hrvatskim braniteljima.

"Oduvijek sam imao, i još uvijek imam, poštovanje za sve koji su se borili za demokraciju u Hrvatskoj" rekao je Weber, opisavši kako je posjetio Muzej Domovinskog rata u Dubrovniku te ispod slika poginulih branitelja gledao svoju godinu rođenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritike i pokloni

"Ulazak u euro zonu je pozitivan, ali euro nije cilj već sredstvo kojim se mora postići bolji život građana. A naš cilj o Schengenu zasad zastaje na slovenskoj granici, kao i naši građani. Nadam se da ćemo i taj cilj što prije ostvariti", rekla je Borzan uime kluba Europskih socijalista i demokrata.

Slovenski zastupnik Klement Grošelj, iz redova kluba Renew, okupljenog oko stranke Emmanuela Macrona kritizirao je hrvatsku zbog "pushbacka" prema migrantima na vanjskim granicama, dok je Phillipe Lamberts iz Zelenih kritizirao praksu dijeljenja novca iz europskih fondova po metodi "najbrži prst". Ipak, Plenkoviću je poklonio knjigu koju je napisao njegov šogor koji je, kako tvrdi, došao iz Varaždina u Belgiju tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će sretan kad čuje da sam Vam darovao njegovu knjigu", ustvrdio je Lamberts.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo