Kolumna Ladislava Tomičića / Andrej Plenković je banalizirao glavnu poruku govora Angele Merkel jer je politička kukavica

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Nacionalizam je jedan od glavnih uzroka krvoprolića u zemljama raspadajuće Jugoslavije, a Plenković to ne smije izreći

20.5.2019.
15:45
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke Manfred Weber stigli su za vikend u Hrvatsku, da bi HDZ-u pomogli da ostvari što bolji rezultat na izborima za Europski parlament, odnosno da bi Webera promovirali kao najboljeg kandidata za predsjednika Europske komisije.

Na HDZ-ovom skupu u Ciboninoj dvorani zvijezda večeri Angela Merkel održala je i kratak govor, koji je uz očekivano lobiranje za HDZ, Andreja Plenkovića i Manfreda Webera, sadržavao samo jednu važnu poruku: "Nacionalizam pokušava uništiti Europu i protiv toga se moramo boriti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je Hrvatska demokratska zajednica majka nacionalističkih tendencija u hrvatskom društvu, ta poruka u okruženju kojem je plasirana djelovala je pomalo komično. Međutim, već dan kasnije ispostavilo se da beskompromisan stav njemačke kancelarke prema nacionalizmu nije svima bio smiješan.

Šefa HDZ-a i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, recimo, ta poruka niti najmanje nije razgalila. Dao je to do znanja u svojoj izjavi novinarima dan kasnije, kad je pokušao rastumačiti poruke njemačke kancelarke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada koristi riječ nacionalizam, ona govori o grupaciji koju vidi u Njemačkoj, o grupaciji koja je jučer promovinara u Milanu. To su ljudi koji ne vole europski projekt, uzeli bi samo ono što žele. Poruka i njezina i naša je da je dobro za Hrvatsku, posebno u ovoj fazi..., nismo u poziciji Poljske, Češke, Mađarske, oni su 15 godina u Uniji pa su malo stasali. Moramo graditi snage koje poštuju svoju suverenost, ali razumiju da je ona snažnija i da nas čini puno relevantnijima globalno nego što bi to bili sami", rekao je Plenković.

Banalizirao poruku Angele Merkel

Međutim, njegovo pojašnjenje ne drži vodu te se s punim pravom može reći da je hrvatski premijer banalizirao glavnu poruku iz govora njemačke kancelarke. Najprije, kad govori o nacionalizmu kao o glavnoj opasnosti za europski projekt Angela Merkel ne govori samo "o grupaciji koju vidi u Njemačkoj", niti samo o "grupaciji koja je promovirana u Milanu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Milanu je, važno je objasniti, čelnik stranke talijanske krajnje desnice Lega Nort Matteo Salvini sazvao europske desne ekstremiste, među kojima su najvažniji njemački AfD i francuska nacionalna Fronta s Marie le Pen na čelu. Kad Angela Merkel govori o nacionalizmu kao o opasnosti za europski projekt, njemačka kancelarka uistinu misli na nacionalizam, s kojim smo u Hrvatskoj više nego dobro upoznati. Nije u pitanju samo nacionalizam ekstremne desnice koja juriša na vlast u starim europskim demokracijama, nego je riječ o nacionalizmu kao takvom, kakav je danas na vlasti i u zemljama članicama Europske unije, poput Mađarske ili Poljske.

O opasnosti od nacionalizma Angela Merkel govori redovito; na to je upozoravala u siječnju ove godine primajući Fulbrightovu nagradu, kad je istaknula da je nacionalizam u sukobu s međunarodnim pravom i ljudskim pravima. O opasnosti od nacionalizma Angela Merkel je govorila i koncem godine u Europskom parlamentu, kad je upozorila da nacionalizam i egoizam nikad više ne smiju dobiti šansu u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tolerancija je duša Europe i esencijalna vrijednost europske ideje. Posljednjih godina ta vrijednost našla se pred različitim izazovima, kao što su javni dug. terorizam, ratovi koji se vode blizu našeg kontinenta, migracije, digitalizacija i klimatske promjene. Solidarnost je bazirana na toleranciji; ona je europska snaga i dio našeg zajedničkog, europskog DNA, zbog čega mora nadići nacionalne egoizme", govorila je Merkel 13. studenog prošle godine u Europskom parlamentu.

Govori besmislice

Tumačeći pred novinarima poruku Angele Merkel, Andrej Plenković ne usuđuje se ući u njezinu srž i pri tome govori - besmislice. Između ostalog, on je poruku Angele Merkel navodno razumio ovako: "Moramo graditi snage koje poštuju svoju suverenost, ali razumiju da je ona snažnija i da nas čini puno relevantnijima globalno nego što bi to bili sami."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Besmislica jeste ovaj dio o građenju suverenosti, koja je navodno snažnija ako nismo sami. Naprotiv, Hrvatska ima manje suverenosti u Europskoj uniji, nego što bi je imala sama. Na to smo pristali kad smo pristupili europskoj zajednici država. Andrej Plenković to zasigurno zna, a ako netko ne zna, hrvatska enciklopedija suverenost objašnjava kao "pojam koji označava vrhovnu i konačnu političku vlast, iznad koje, u pogledu donošenja i provođenja političkih odluka, nema više vlasti". Obzirom da države u Europskoj uniji dio suvereniteta prenose na politička tijela Unije, jasno je i da hrvatska suverenost ne može biti snažnija ako nismo sami. Naravno, to nije poanta. To samo govori da Andrej Plenković petlja kad na zamolbu novinara da prokomentira njezinu poruku o opasnosti od nacionalizma tumači poruku Angele Merkel.

Naprosto, Andrej Plenković ne usuđuje se govoriti protiv nacionalizma onako kako govori Angela Merkel, jer vjeruje da je nacionalizam doručak, ručak i večera većine biračkog tijela u ovoj zemlji. Pri tome je po svemu sudeći u pravu, u što smo se imali priliku uvjeriti i u tekućoj predizbornoj kampanji. Dovoljno je, naime, pogledati reakcije kakve je izazvalo javno pitanje Samostalne demokratske srpske stranke: Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj? Nadalje, nije li odnos državnih tijela Republike Hrvatske prema haaškoj presudi za udruženi zločinački poduhvat najbolji primjer nacionalizma u sukobu s međunarodnim pravom, o čemu je u siječnju govorila Merkel?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkel je govorila o stvarnoj opasnosti

Plenkoviću je savršeno jasno s kakvom državom i kakvim društvom ima posla i samo zbog toga on u svom tumačenju Merkeličina govora banalizira njezinu poruku. Njemačka kancelarka nije govorila o grupaciji koju vidi u Njemačkoj i grupaciji koja je promovirana u Milanu. Ona je govorila o opasnosti nacionalizma, o čemu smo mi, na žalost, imali priliku naučiti više nego Angela Merkel. Nacionalizam je jedan od glavnih uzroka krvoprolića u zemljama raspadajuće Jugoslavije iz devedesetih godina prošlog stoljeća.

Nacionalizam je, između ostalog, ugrađen u temelje Republike Hrvatske, zbog čega ga kod nas mnogi još uvijek doživljavaju kao nešto pozitivno. Zbog toga Andrej Plenković banalizira poruku Angele Merkel, iako mu je, vjerujemo, itekako jasno da se radi o štetnoj i opasnoj političkoj ideji, bliskoj ksenofobiji i etnocentrizmu. Angela Merkel u svome govoru upravo je zato naglasila razliku između patriotizma i nacionalizma. Andrej Plenković to očito ne smije eksplicitno ponoviti, jer se boji političkih posljedica. Šteta, jer krajnje je vrijeme da se i to pitanje stavi na dnevni red u Hrvatskoj, onako kako ga njemačka kancelarka stavlja na dnevni red u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo