zemlja stoji / Analiziramo koliko će ova politička agonija još trajati: kada istječu rokovi za preslagivanja i opozive?

Ako preslagivanje ne uspije, a veliki su izgledi da do nove većine neće doći, to bi moglo označiti konačan pad Tomislava Karamarka

5.6.2016.
18:46
VOYO logo

Samo HDZ je još uvjeren u mogućnost preslagivanja na čelu s Tomislavom Karamarkom. Za nepovjerenje prvom potredsjendiku Vlade, prema našim proračunima, glasat će više od 76 zastupnika. Sve šanse otklonio je HDSSB svojim istupom. Istovremeno, premijer Tihomir Orešković u šetnji Zagrebom kao da politička kriza u zemlji ne postoji.

Već sutra Tomislav Karamarko počinje svoj pohod na parlamentarnu većinu, iako je teško reći kako to misli ostvariti, pogovoto s obzirom na broj onih koji ga misle rušiti u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No da bi uopće formirao svoju većinu, mora srušiti premijera Oreškovića, vjerojatno istim načinom kojim je SDP krenuo rušenje Karamarka, dakle u Saboru. Za očekivati je da se pokretanje opoziva premijera uvrsti u dnevni red sjednice Sabora ove srijede, kada počinje teći rok od osam dana da se Vlada o tom zahtjevu očituje.

Kakva je situacija u Saboru, ima li uopće kvoruma te kako se prema svakoj pojedinačnoj točki ponaša Most, moglo bi se doznati već u petak, kada je tradicionalno dan za glasanje u sabornici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako preslagivanje ne uspije, to bi onda moglo označiti konačan pad Tomislava Karamarka.

Njegova strategija će biti poznata uskoro, a rasplet bi mogao dogoditi kroz desetak dana. Bit će u međuvremenu zanimljivo vidjeti hoće li se uopće Vlada oglasiti o zahtjevu za opozivom - rok istječe u četvrtak. Ne sumnjamo da taj zahtjev Mostovi ministri na eventualnoj telefonskoj sjednici Vlade neće podržati. Prema tom rasporedu, zahtjev za nepovjerenjem Oreškoviću bi se mogao naći u sabornici u petak, a rok za Karamarka istječe dan kasnije, u subotu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo