AFERA SMS / Analiziramo kako se Franjo Varga našao usred zanimljivog kola politike, spletki i kriminala

Cijela priča oko Varge i njegovih veza oporbi je sumnjiva - partnerima naravno ne

13.11.2018.
23:00
VOYO logo

U vrijeme kad je Kolinda Grabar Kitarović postala predsjednica Republike za HDZ je radio falsifikator Franjo Varga. Barem tako tvrdi Nacional. Vargu je, pišu, angažirao Vlado Galić - danas savjetnik predsjednice.

Galić ne želi komentirati ništa: "Na daljnje konstrukcije i manipulacije jednog tjednika nemam namjeru za sad davati daljnje izjave".

A njegova šefica 23. listopada ove godine, podsjetimo, kazala je: „On jest spomenuo da je nekoliko puta bio u kontaktu s Vargom. Međutim, niti blizu u onom omjeru kako se insinuira u medijima“.

Na pitanje novinara u kakvom je kontaktu bio, predsjednica je tada odvratila: „Mislim da su se dva puta vidjeli osobno, ali nezgodno mi je govoriti o kontaktima s gospodinom Galićem“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Galić je navodno postao na preporuku Milijana Brkića. Zanimljivo da i drugi čovjek HDZ-a poznaje sad uhićenog bivšeg policijskog informatičara Vargu.

Priznanje da se poznaju došlo je od samog Brkića, i to 26. rujna ove godine, kada je rekao: „Gospodina Vargu poznajem dugi niz godina još dok sam radio u Ministarstvu unutarnjih poslova, ali nikakve usluge nisam koristio od njega“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato se zna tko jest. Prema USKOK-u, Varga je izradio lažne sms-ove za Zdravka Mamića.

No, tko je uopće Franjo Varga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj tridesetšestogodišnjak u MUP-u je proveo tri godine, točnije u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj. Radio je kao informatičar i održavao opremu. Uz svo to znanje, specijalnost mu je lažiranje sms poruka.

Za taj posao navodno je od samog Mamića dobio pola milijuna kuna za obiteljsku kuću u Belišću. Vargu se sumnjiči i za izradu SMS -ova Ivici Todoriću, a možda su upravo ti sms-ovi trebali kompromitirati samog premijera Andreja Plenkovića. On pak danas kaže - Varga nikad nije formalno surađivao s HDZ-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

"Nadležna tijela to sve trebaju rasvijetliti“, poručio je premijer, a na pitanje očekuje li da se tu jasno odredi i predsjednica s obzirom na to da se njezin savjetnik spominje? „To je na njoj. Mi smo se kao stranka sasvim jasno odredili“, zaključio je Plenković.

„Što se afera tiče, pričekajmo da institucije odrade svoj posao. Koliko ja vidim, ovo vodstvo HDZ-a nema nikakvih tragova ni u jednoj od afera koja ste sad naveli“, kaže predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Ovo vodstvo nema tvrdi predsjednik kluba zastupnika, no ima li prošlo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Karamarko tvrdi - s Vargom se sastao samo jednom i to 2017. kada više nije ni bio predsjednik stranke. Htio je saznati što se dogodilo s  navodnom krađom glasova, ali Varga taj posao nikad nije obavio. Neslužbeno - novac - i to nekoliko tisuća kuna - od Karamarka je dobio.

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Milijan Brkić i Tomislav Karamarko

Cijela priča oporbi je sumnjiva - partnerima naravno ne.

„Očekujem prvo od predsjednice Republike da zatraži da se raščisti situacija s njezinim ljudima. Neka ona pokaže transparentnost“, kaže predsjednik i saborski zastupnik MOST-a Božo Petrov.

“Ne znam tko je predsjednici vodio kampanju, ja sam bio na drugoj strani“, kaže predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a odvraća na pitanje iznenađuje li ga to sve: "Da li me iznenađuje? Mene su učili da me ništa ne smije iznenaditi".

Čuđenju nema mjesta ni kod varaždinskog župana Radimira Čačića, predsjednika Narodne stranke - REFORMISTI): "Nimalo. Zašto? Pa zar to nije očito?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito je samo da se ime Franje Varge isprepliće od Zdravka Mamića do predsjednice Republike. Baš kao i ono Vlade Galića - njezina savjetnika. Navodno je baš Galića uhićeni Varga spomenuo pet puta u svom iskazu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo