igre bez granica oko granica / Analizirali smo: evo na kojim graničnim prijelazima izbjeglice sada ulaze u Hrvatsku i izlaze iz nje

Nastavljaju se i igre bez granica oko granica. Nakon što je Hrvatska potpuno ukinula teretni promet iz Srbije na Bajakovu, na to je oštro reagirao srpski politički vrh. Nakon što su se telefonski čuli Milanović i Vučić, Hrvatska je djelomično otvorila granicu

22.9.2015.
18:48
VOYO logo

Granični prijelaz Bajakovo nalazi se usred jednog od najvažnijih europskih prometnih koridora, koji prolazi kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Makedoniju i Grčku.

Prije nego što je tijekom dana Vlada odlučila djelomično otvoriti granicu, Hrvatska je jučer prvo obustavila sav teretni promet na ulazu u iz Srbije, čime su se sa srpske strane stvorile kolone kamiona dulje od 20 kilometara. To je bio politički odgovor Hrvatske na poteze Srbije u izbjegličkoj krizi.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, srpske vlasti su izbjeglice koje im iz Makedonije stižu do Beograda, prestale slati u Mađarsku, na granični prijelaz Horgoš, koji je dosad bio glavna migrantska ruta. Umjesto toga, voze ih direktno na granicu s Hrvatskom, pa je naša Vlada reagirala zatvaranjem Bajakova, i Srbiji dala uvjet - prijelaz će se otvoriti tek kad Srbija prestane slati sve izbjeglice u Hrvatsku. 

Kroz Bajakovo dnevno prođe oko 7.000 vozila, a prema procjeni Hrvatske gospodarske komore, gospodarstvo bi zabranom teretnog prometa svaki dan gubilo 1,6 milijuna eura u izvozu prema Srbiji i MAđarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U igre oko granica nakratko se uključila i Slovenija, koji je zbog velikog priljeva izbjeglica u jednom trenutku zatvorila promet na Bregani, najvećem graničnom prijelazu s Hrvatskom i drugoj ključnoj točki istog koridora. 

U Hrvatsku je iz Srbije od početka krize stiglo više od 35.000 izbjeglica, a osim Tovarnika, mnogo njih danas je granicu prelazilo preko Bapske, nedaleko od Tovarnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ih, nakon što uđu na naš teritorij, prema zapadnoj Europi vozi u dva pravca. Jedna je ruta autobusima do Baranjskog Petrovog sela, gdje izbjeglice prelaze mađarsku granicu. Druga ide vlakom iz Tovarnika do Botova, mjesta u blizini Koprivnice, na samoj mađarskoj granici, gdje u tu zemlju ulaze pješke ilegalnim putevima. 

Tovarnik-Botovo je postala ključna izbjeglička ruta, kojom je od petka prevezeno više od 14.000 izbjeglica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo