ANALIZA HRVATSKOG VOJNOG STRUČNJAKA: / 'Manchesterski masakr Hrvatskoj će donijeti velike probleme i mnogima zagorčati život'

Image
24.5.2017.
22:53
VOYO logo

Napad u kojemu su ubijene 22 osobe utjecat će na sigurnosne provjere na vanjskim granicama Europske unije, pogotovo na hrvatsko-slovenskoj granici, prenosi Balkan Insight. Zabrinutost se javlja zbog mogućnosti da dugački redovi i višesatna čekanja na granicama unište turističku sezonu koja je Hrvatskoj vrlo važna.

'Stroge kontrole neće riješiti problem, no mnogima će zagorčati život'

Vojni analitičar Igor Tabak vjeruje kako su strože kontrole na granicama moguće, no da one neće riješiti problem jer u pravilu nisu povezane s napadima poput onog u ponedjeljak. Kako je objasnio, granična kontrola ne može zaustaviti ljude koji već žive u EU-u od izvođenja sličnih napada. Naime, osumnjičeni za izvođenje napada u Manchesteru je rođen u obitelji libijskih izbjeglica u Britaniji i živio je u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Takve sigurnosne mjere mogu samo zagorčati živote onima koji često prelaze granicu', smatra Tabak te dodaje kako provjere ne mogu utjecati na terorizam kakvom svjedočimo u Belgiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Hrvatska u strahu

U Hrvatskoj vlada strah da bi dugo čekanje na granicama moglo štetiti turizmu koji donosi oko 18 posto hrvatskog BDP-a na godišnjoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo turista iz zapadne i središnje Europe putuje autobusima i automobilima u Hrvatsku te pritom prolaze kroz Sloveniju. Iz tog razloga Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, hrvatski premijer Andrej Plenković i njegov slovenski kolega Miro Cerar, složili su se da se kontrole na granicama trebaju provoditi ciljano i vrijeme čekanja na graničnim prijelazima svesti na maksimalno 15 minuta. No, kako navodi BIRN, vijesti o dugim čekanjima na granici i dalje stižu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo