ANALITIČARI SE SLAŽU: / 'Provokacija u Okučanima je sramotna, a Milanovićev potez izvrstan'; 'Jako je pomogao Plenkoviću'

Image
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL

'Politički gledano, on je jako pomogao Plenkoviću na izborima jer ga je gurnuo u desno, u nacionalno-patriotsko leglo iz kojeg su ga pokušali izbaciti desničari u HDZ-u',

1.5.2020.
15:41
Ivica Galović/ PIXSELL
VOYO logo

Jutros je predsjednik Republike Zoran Milanović demonstrativno napustio svečanost u Okučanima gdje se obilježava 25 obljetnica vojno-redarstvene akcije Bljesak. Milanović je otišao iz Okučana jer se nekoliko osoba ondje pojavilo u majicama s grbom HOS-a na kojima je bio otisnut ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Milanović je prije nekoliko dana, na komemoraciji žrtvama koncentracijskog logora u Jasenovcu, rekao: "Svatko tko se 1991. borio za Hrvatsku pod "Za dom spremni" nije se borio samo za Hrvatsku nego i za restauraciju NDH" te dodao da bi HOS-ovu ploču s tim natpisom "trebalo baciti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
INCIDENT U OKUČANIMA: /

Milanović zbog poruke 'Za dom spremni' otišao s obilježavanja 'Bljeska'! 'Ne želim u tome sudjelovati'

Image
INCIDENT U OKUČANIMA: /

Milanović zbog poruke 'Za dom spremni' otišao s obilježavanja 'Bljeska'! 'Ne želim u tome sudjelovati'

Gjenero: Provokacija u Okučanima je sramotna

"Predsjednik Republike ima politički legitimitet za to što radi, i dobro je da to radi. Ova provokacija koja je napravljena u Okučanima je višekratno sramotna", rekao je u razgovoru za Hinu politički analitičar Davor Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gjenero objašnjava da je operacija Bljesak bila operacija regularnih jedinica Hrvatske vojske koja nije počinila nikakav ratni zločin.

"To nije bila ilegalna operacija kako neki tvrde, nego je legitimna vojna operacija provedena na osnovu političke volje državnog vrha, i vođena od redovitog zapovjedništva HV-a", naglasio je Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sramotno i uvođenje simbolike HOS-a na obljetnicu Bljeska

Smatra da je bilo kakvo uvođenje simbolike HOS-a na 25. obljetnicu operacije Bljesak sramotno.

"Bilo kakvo vezivanje redovitih hrvatskih vojnih jedinica koje su izvele briljantnu operaciju s bilo kakvom fašističkom simbolikom je jednostavno sramotno. U tim okolnostima Milanović je napravio ono što je najavio da će raditi, provoditi nultu toleranciju prema bilo kakvim totalitarnim i fašističkim obilježjima", ističe Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gjenero vjeruje da ova provokacija nije bila usmjerena na Milanovića, već na predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i HDZ.

"Izveli su je oni koji su zapravo otpali iz glavnog toka ili korpusa najveće vladajuće stranke i koalicije. Jasno je da je pozicija predsjednika Vlade bila daleko teža i kompliciranija nego pozicija predsjednika Republike. Za nacionalno javno zdravlje u političkom smislu, Milanovićev potez je izvrstan i zaslužuje poštovanje", kazao je Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da mu je strašno žao da se na obljetnici nije postigla glavna namjera, slanje poruke o jedinstvenom stavu ključnih političkih aktera u Hrvatskoj u odnosu na važan moment u nedavnoj nacionalnoj povijesti.

'Ovime je gurnuo Plenkovića udesno'

"Mislim da je predsjednik Zoran Milanović s jedne strane učinio nešto što se od njega i trebalo očekivati. Ne mogu znati je li bila hotimična provokacija ili slučajnost, ali čini mi se logičnim da je tako reagirao. Mogao je tako nešto i očekivati i to treba reći", kazao je politički analitičar Žarko Puhovski za televiziju N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On smatra da je Milanović svojim principijelnim potezom najviše pomogao premijeru Plenkoviću.

"Politički gledano, on je jako pomogao Plenkoviću na izborima jer ga je gurnuo u desno, u nacionalno-patriotsko leglo iz kojeg su ga pokušali izbaciti desničari u HDZ-u. S jedne strane, strategijski gledano je reagirao principijelno i za one koji ne prihvaćaju ZDS ispravno. A s druge strane, taktički gledano, svojim potezom pomogao je Plenkoviću", smatra Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vlada je znala što se događa i da mogu računati na Milanovića'

Puhovski takošer smatra da je Milanovićev interes da se pozicionira kao jedini u hrvatskom političkom vrhu koji se iskreno bori protiv ostataka ustaške simbolike.

"Ovo je direktno protivno zaključcima Kusićeve komisije, u kojima se govori da se ti znaci i simboli dopuštaju na pogrebnim i drugim svečanostima gdje se radi o postrojbama HOS-a. Od 1993. godine više nije bilo HOS-ovih jedinica pa nisu mogli sudjelovati u akciji Bljesak", naglasio je Puhovski za Hinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da se naprosto ne radi o dvije osobe koje su se skinule u majice, nego o osobama koje su bile dio službenog protokola.

"Vlada je točno znala što se događa i njoj je to odgovaralo, i znali su da mogu računati na to da Milanović više ne može natrag nakon onoga što je rekao u Jasenovcu. Milanović je bio 'udriblan' u jednu situaciju iz koje se nije mogao drugačije izvući nego da je zapravo pomogao Plenkoviću i HDZ-u", kazao je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bila je to smišljena provokacija'

Povjesničar i kolumnist Net.hr-a Hrvoje Klasić također je na televiziji N1 komentirao Milanovićev potez rekavši kako je predsjednik Republike reagirao na nesumnjivu provokaciju.

"Koliko znam, HOS-ove postrojbe su raspuštene barem dvije godine prije "Bljeska" i u "Bljesku" u uniformama, a posebno u majicama HOS-a, nisu sudjelovali tako da je jasna poruka. Ovdje se ne radi o obljetnici pada Vukovara pa da se netko pojavio u uniformi HOS-a i kaže da je tamo jer je branio Vukovar u toj unformi, nego je ovdje to bila smišljena provokacija", smatra Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prvi put da je netko tako rezolutno pokazao stav'

Što se tiče samog Milanovićevog postupka, Klasić kaže kako je ovo možda i prvi put da je netko tako rezolutno izrazio stav o pozdravu "Za dom spremni".

"Podsjetit ću da smo do sada imali i predsjednicu i ostale visoke dužnosnike koji su "Za dom spremni" nazivali starim hrvatskim pozdravom, koji su bili na stadionima kada se izvikivalo "Za dom spremni" i "ubij Srbina". Imali smo i ministre i političare koji su na zidovima svojih kuća imali slike Ante Pavelića i nitko od svih tih koje sam nabrojao nije se čak ni ispričao javnosti zbog toga", kazao je Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad već nemamo jasne i rezolutne odluke sudova neka barem imamo predsjednika koji ima nedvosmislen i jasan stav o ustaškom režimu", dodao je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo