ANALITIČARI KAŽU: / VODSTVO HDZ-A UHVATILA JE PANIKA; 'Škoro kao pobjednik izbora bio bi katastrofa za HDZ'

Image
Foto: Screenshot: RTL

Ako Kolinda Grabar Kitarović izgubi na predsjedničkim izborima, izvjesno je, upozoravaju analitičari, da će Andrej Plenković izgubiti parlamentarne i unutarstranačke izbore sljedeće godine

10.12.2019.
14:28
Screenshot: RTL
VOYO logo

Osim bitke za fotelju na Pantovčaku, vodi se i bitka za fotelju šefa HDZ-a, na čijem čelu Andrej Plenković želi ostati i nakon izbora. Kandidati su u prvom tjednu kampanje imali isti cilj, ali je Plenković uveo novu dimenziju po kojoj je glas za Miroslava Škoru zapravo glas za Zorana Milanovića.

"Plenković naravno nije u pravu jer glas za Škoru ne dolazi iz istog biračkog rezervoara iz kojeg dolaze Milanovićevi glasovi, ali bi indirektno mogao biti u pravu utoliko kada bi njegov poraz, Plenkovićev poraz preko poraza Kolinde Grabar-Kitarović vjerojatno značio jako slabljenje HDZ-a i mogućnost da SDP, ne više Milanović, nego SDP, dođe na čelo države, preuzme vlast u parlamentu", za RTL je prokomentirao Plenkovićevu retoriku politički analitičar Žarko Puhovski dok je njegov kolega Ivica Relković dodao: "Tko kaže za HDZ-ovo biračko tijelo da ta zdjela ne želi većinski svjetonazorski okus te zdjele kakav bi dao Škoro, Kovač, Stier nego ono što radi Andrej Plenković, dakle takvom porukom on može čak pomagati Miroslavu Škori."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠKORO OSNIVA STRANKU? /

'Više nema nazad'; Kolinda? 'Pazio bih gdje pjevam'; Ne isključuje povratak moćnog savjetnika na Pantovčak

Image
ŠKORO OSNIVA STRANKU? /

'Više nema nazad'; Kolinda? 'Pazio bih gdje pjevam'; Ne isključuje povratak moćnog savjetnika na Pantovčak

Plenković sam sebi šteti vlastitim izjavama

U prijevodu, Plenković si ovom izjavom može samo naštetiti, jer bi poraz Kolinde Grabar Kitarović stigao uoči parlamentarnih izbora sljedeće godine i, još važnije, unutarstranačkih izbora u HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vodstvo HDZ-a je očito u panici jer zapravo bit ovih izbora je da su izbori za predsjednika HDZ-a. U biti je potpuno nebitno tko će biti predsjednik države jer nema nikakve ovlasti, a bitno je tko će biti predsjednik Vlade, a to će u ovom trenutku i dalje biti predsjednik HDZ-a. Škoro bi kao pobjednik na izborima bio katastrofa za HDZ. Milanović bi bio neugoda, ali Škoro bi bio katastrofa", kaže Puhovski, a Relković dodaje: "Uđe li Škoro u drugi krug na način da s druge strane bude Zoran Milanović onda će upravo ono što je rekao - glas za Škoru je glas za Milanovića, doći do apsurda time što će HDZ zapravo glasom za Škoru glasovati protiv Plenkovića."

Penava demantirao Plenkovića

Plenković je sam priznao da "apsolutno da je glas za Kolindu Grabar-Kitarović i glas za Hrvatsku demokratsku zajednicu, pa ako hoćete i za Andreja Plenkovića." No, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava je svog šefa demantirao: "Glas za Škoru je glas za Škoru, a glas za Milanovića je glas za Milanovića."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo