institucionalno nesigurna država / Analitičar o Vladinom trogodišnjem planu rasterećenja: 'Nedovoljno, nedovoljno i nedovoljno'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Santini poručuje da je sve iznenadilo, pa i njega, da već sada u ovoj godini nismo dosegli investicijski rejting

24.12.2018.
17:22
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Ekonomski analitičar Guste Santini je najavljeni plan Vlade za porezno rasterećenje malog i srednjeg gospodarstva okarakterizirao riječima "Nedovoljno, nedovoljno i nedovoljno", javlja Lider

Plan Vlade bi, prema najavama, trebao u gospodarstvu uštedjeti više od 600 milijuna kuna, što bi u periodu od tri godine značilo više od dvije milijarde kuna manje u državnoj riznici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Santini poručuje da je sve iznenadilo, pa i njega, da već sada u ovoj godini nismo dosegli investicijski rejting.

"Svijet je evidentno sumnjičav prema našim stopama rasta BDP-a koji se temelji isključivo na turizmu. Dostizanje investicijskog rejtinga u idućoj godini ne može okarakterizirati kao relevantan cilj. Ako ne dođe do neke krize, nema nikakvog razloga da u idućoj godini ne dostignemo investicijski rejting, ali to nije nikakav razlog za zadovoljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebamo se uspoređivati sa Slovenijom: minimalni rejting prema kojem moramo težiti u kratkom roku jest A+, upravo zato što nije realno očekivati da će kamatne stope dugoročno ostati na povijesno niskim razinama kakve su sada", upozorio je, prenosi Lider.

Nadodaje da smo institucionalno nesigurna država te da se sve što se događa s pravosuđem se prelijeva i na političku scenu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je Hrvatska pravno uređena zemlja, imala bi 20-25 posto veći BDP. Onda bismo imali i plaće veće za 15-ak posto, onda bi i obrazovanje i znanost moglo dobiti 40 posto više sredstava, onda bi se i minimalne mirovine mogle povećati", zaključio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo